MOGYE-ügy: a magyar orvosképzés önállóságának helyreállítását követelő petíciót adtak át

A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót adtak át erdélyi magyar politikai szervezetek kedden Ecaterina Andronescu oktatási miniszternek Bukarestben.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen kezdeményezett petícióra összegyűlt több mint 16 ezer aláírást is átadta a tárcavezetőnek.

A küldöttség önálló magyar kar létrehozását sürgette - a már magalakult angol kar mintájára - az immár Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemként (MOGYTTE) működő intézményben, és a MOGYTTE "multikulturális jellegének törvényi garantálását" követelte.

Az EMNT és EMNP képviselői emlékeztették a minisztert, hogy korábbi mandátuma idején, 2012 őszén "békéltetőként" utazott Marosvásárhelyre, ahol Victor Ponta akkori kormányfővel közösen egy utóbb be nem tartott hétpontos megállapodással szerelték le a - megalakulásakor még magyar intézményként működő, majd kétnyelvű vált - Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és hallgatóinak tiltakozását, amelyet az oktatási törvény megsértése, a magyar tagozat szervezeti önállóságának elszabotálása váltott ki.

A 2011 óta hatályos román oktatási törvény ugyanis előírja, hogy a multikulturális egyetemeken - amelyek között a MOGYE-t is nevesíti a jogszabály - a nemzeti kisebbségek nyelvén működő oktatást önálló főtanszékekbe (intézetekbe) kell szervezni. Ezt a MOGYE román többségű szenátusa - az egyetemi autonómiára hivatkozva - következetesen megtagadta, sőt tavaly a magyar oktatók tiltakozása ellenére eldöntötte, hogy a MOGYE egyesül a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel.

Toró T. Tibor a keddi találkozó után az MTI-nek elmondta: amikor az aláírásgyűjtést tavaly elkezdték, a két egyetem egyesítése még csak szándék volt. Ezért most egy levelet is hagytak az oktatási miniszternél, amelyben pontosították az intézményegyesítés nyomán előállt új helyzethez igazított követeléseket.

Ebben felhívták a figyelmet, hogy veszélybe került az egyetem multikulturális jellege, hiszen az összevont MOGYTTE nem szerepel az oktatási törvény által megnevezett multikulturális egyetemek között. Bár a miniszter ezt cáfolta, a kezdeményezők - a jogi félreértelmezés lehetőségét kizárandó - ennek a hiányosságnak a pótlását kérték Ecaterina Andronescutól. "Akkor sem tudták a magyar főtanszékeket létrehozni, amikor ezt a törvény előírta. Annál nehezebb lesz akkor, ha ehhez már a törvényi támpont is hiányzik" - mutatott rá az EMNP ügyvezető elnöke.

Arra is felhívták a miniszter figyelmét: diszkrimináció lenne, ha nem alakulhatna önálló magyar kar is azon a MOGYTTE-n, mely januárban angol fakultást hozott létre. Az EMNT és EMNT vezetői arra kérték a tárcavezetőt: gyakoroljon nyomást az egyetem vezetőségére, hogy a törvényt tartsák be, és hozzák létre a magyar kart, mint az egyedüli olyan megoldást, amely megnyugtatóan rendezheti a magyar orvosképzést.

Ecaterina Andronescu vitatta a magyar kar létrehozásának szükségességét, és az angol karról is megjegyezte, hogy az erről szóló helyi döntést a kormány még nem erősítette meg, de ígéretet tette arra, hogy 2012-es szerepvállalásához hasonlóan, a helyszínen fog tájékozódni a felek szempontjairól, és hozzájárul egy megnyugtató megoldás megtalálásához. 

"Ezzel az ígérettel álltunk fel az asztaltól, és meghívtuk a május 10-i oktatási konferenciánkra, amelyet az EMNT szervez Marosvásárhelyen" - zárta beszámolóját az EMNP ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?