Még mindig terjed az afrikai sertéspestis:1027 gócot tartanak nyilván

Húsz megye 275 településén 1027 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 365 403 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 1112 vaddisznónál is kimutatták.

Szatmár megyében eddig sikerült felszámolni 20 fertőzési gócot, Biharban huszonegyet, Máramarosban hármat, Dâmboviţa megyében kettőt, Buzău megyében ötöt, Brăila megyében hatvanat, Vrancea megyében hármat, Dolj megyében egyet, Ialomiţa megyében 75-öt, Ilfov és Giurgiu megyében pedig ötöt-ötöt.

Jelenleg a legtöbb fertőzési gócot Tulcea (576), Călăraşi (103), Konstanca (92) és Brăila (71) megyében tartják nyilván. A többi megyében egytől 52-ig terjed ezek száma. Országszerte 8557 sertéstulajdonost kártalanítottak ez idáig, nekik összesen 251,342 millió lej kártérítést utaltak.

Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében. Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Kapcsolódók

Kimaradt?