Épülhet a sugárterápiás bunker Marosvásárhelyen

Épülhet a Maros Megyei Klinikai Kórház sugárterápiás gép befogadására alkalmas bunker. Pénteken már elkezdték a kivitelezési munkálatokat, a beruházás befejezésének határideje 9 hónap – számolt be az Erdély Televízió.

Hivatalosan munkateleppé nyilvánították azt a 682 négyzetméteres területet a marosvásárhelyi onkológiai klinika közelében, amelyen új kezelőközpont épül. Munkagépek még nincsenek, a sajtó azonban bejárhatta az építőtelepet. A közel 600 négyzetméter alapterületű bunker egy földszintes épület, másfél és közel 3 méter vastagságú betonfalak, valamint 2 méter vastagságú padló biztosítja majd a sugárvédelmet.

„Mindenképp szükség van erre a gépre, hiszen ahogy önök is tudják, az ország onkológiai központjaiban hosszúak a várólisták, hosszú az idő, ez idő alatt a betegség súlyosbodik és nem vár ilyen berendezések megépítése után” – nyilatkozta Dr. Ovidiu Gîrbovan, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere.

A Maros Megyei Klinikai Kórház onkológiai osztályán, naponta átlagosan mintegy 70 beteg fordul meg, az új lineáris részecskegyorsító segítségével akár 100-200 beteget is kezelhetnek. „A rádioterápiás kezeléseknek a számát meg fogjuk tudni kettőzni és így sokkal több beteget fogunk tudni kezelni és remélhetőleg gyógyítani is” – jelentette ki Gáll Boglárka, a kórház szóvivője.

A Maros Megyei Tanács és a Maros Megyei Klinikai Kórház vezetősége abban bízik, hogy a kivitelező cég tartani tudja a határidőt és idén őszre elkészül a beruházás.

Az Egészségügyi Minisztérium az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank támogatásával az ország öt egészségügyi központját szereli fel korszerű sugárterápiás készülékkel. Az ennek működtetéséhez szükséges bunkert azonban a klinikát fenntartó megyei önkormányzatnak kell megépítenie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?