Szív alakú nemzeti színű lobogókkal ünnepel március 15-én Sepsiszentgyörgy

Szív alakú, piros-fehér-zöld színű lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmával – jelentette be Antal Árpád polgármester, aki szerint nem lehet őket megfélemlíteni sem büntetéssel, sem más intézkedésekkel, idén is azon lesznek, hogy ünnepi hangulatot biztosítsanak a város kidíszítésével.

A villanyoszlopokra szív alakú, piros-fehér-zöld színű lobogókat helyeznek el, ezzel jelezve, hogy „amit szívünkbe zárunk, azt nem lehet államigazgatási, közigazgatási vagy jogi eszközökkel kiűzni, ilyen a szülőföldünk és nemzeti szimbólumaink iránti szeretet”. Ez egy szimbolikus üzenet, mindenki érteni fogja, tette hozzá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy a tavaly március 15-i ünnepen kitűzött nemzeti színű szalagok miatt a háromszéki prefektus két alkalommal szabott ki 5 000 lejes büntetést amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön.

A prefektusi büntetést nemrégiben alapfokon érvénytelenítette a bíróság. Antal Árpád szerint ez a bírósági döntés visszaigazolja, hogy a prefektus részéről ez egy megfélemlítési akció volt, függetlenül attól, hogy azt megrendelték tőle vagy saját kezdeményezése volt, az a gyűlöletkeltésről és magyarellenességről szólt.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke szerint is rosszindulatú volt a prefektus akciója. Emlékeztetett, hogy tavaly felszólítás nélkül, két büntetést is kiszabott Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. A céhes város esetében még zajlik a tárgyalás, de meggyőződése, hogy a bíróság a polgármestereknek ad igazat.

Ezért volt szükség az RMDSZ kongresszusi határozatára

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy az RMDSZ februári kongresszusán határozatba foglalták, hogy a romániai magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. Magyarázata szerint ez azért fontos, mert az 1157/2001-es kormányhatározat arról rendelkezik, hogy azok a közösségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket.

A tanácselnök szerint az RMDSZ azért hozta meg a jelképekre, szimbólumokra és himnuszokra vonatkozó határozatát, hogy csökkentse a vegzálások számát. A két háromszéki elöljáró arra kéri a magyar közösséget, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a március 15-i rendezvénysorozaton, mutassák meg, hogy nem lehet bennünket megfélemlíteni, „nem tudnak annyi bírságot kiszabni, amennyit tudunk ünnepelni”.

A sepsiszentgyörgyi nemzeti ünnep díszszónoka idén Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere lesz, jelentette be Antal Árpád polgármester, aki szerint ünneplőket várnak a megyeszékhelyre Háromszék más településeiről is, illetve érkezik egy 30 fős küldöttség a szerbiai Székelykevéről. Ez egy bukovinai székelyekből álló színmagyar település a szerb tengerben, akik megőrizték székely önazonosságukat, akikkel jó baráti kapcsolat alakult ki és a március 15-i ünnepség során Sepsiszentgyörgy együttműködési megállapodást ír alá a Székelykeveiekkel.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?