Valósággal szétverik a buszokat, villamosokat az aradi randalírozók

Egyre több szándékos rongálás történik az aradi villamosokon és autóbuszokon, az évi kár eléri a 100 000 eurót, havonta körülbelül száz széket tesznek tönkre az utasok – közölte az Aradi Közszállítási Vállalat.

Claudiu Godja, a vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint folyamatosan nő a szándékos rongálások száma mind a megállókban, mind a tömegközlekedési eszközökön. Naponta körülbelül három, tehát havonta mintegy 100 széket tesznek tönkre szándékosan, legtöbbször úgy, hogy valamilyen vágóeszközzel felhasítják az ülések huzatát. „Kénytelenek voltunk saját kárpitos műhelyt létrehozni, hogy lépést tudjunk tartani a rongálások ritmusával. Ezen részleg alkalmazottai havonta átlagban 100 széket javítanak meg” – mondta Godja.

Az utasok ezen kívül filctollal firkálnak a járművek belső falaira, obszcén feliratokat hagynak maguk után, vagy éles tárgyakkal megkarcolják, sőt néha be is törik a villamosok, buszok ablakait.

Az Aradi Közszállítási Vállalat igazgatójának adatai szerint csak a járműveken okozott szándékos rongálások okozta kár meghaladja a 30 000 eurót évente. Súlyos anyagi kárt jelentett az is, hogy a fedett buszmegállók üvegfalait összetörték, ezeket plexiüveggel kellett helyettesíteni, amelynek 600 lejbe került darabja, de mára már azoknak egy részét is tönkretették. Rongálják a jegyautomatákat is, olyan eset is történt, hogy valaki felgyújtott egy ilyen gépet. A megállókban lévő szemetes kukákat is gyakran kell cserélni, ezek általában a szórakozóhelyekről ittas állapotban hazafelé tartó fiatalok garázdálkodásának esnek áldozatul – tette hozzá Godja.

A rongáláson kívül rengeteget szemetelnek is az aradi utasok. Naponta legalább 100 nagy zsák hulladékot gyűjt össze a tömegközlekedési eszközökről a vállalat takarítószemélyzetének 25 fős csapata. További 12 alkalmazott minden reggel 4 órára kitakarítja az összes megállót, reggel 9 órára viszont már tele van eldobott csomagolóanyagokkal, ételmaradékokkal és szotyihéjjal. Ugyanezt tapasztalják a járművek takarítói is – mondta az igazgató.

Az Aradi Közszállítási Vállalat 70 százalékban a városi tanács, 30 százalékban a megyei tanács tulajdonában van. Körülbelül 600 alkalmazottat foglalkoztat, járműparkjában 129 villamos és 130 autóbusz van.

Kimaradt?