Tovább könnyítenék az örökbefogadást

Számos pontban módosítaná az új örökbefogadási törvény tervezetét Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy az elmúlt héten szakemberekkel és örökbefogadott gyermekek szüleivel beszélte át a parlamenti eljárásban levő erre vonatkozó tervezetet. 

Az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa elmondta, hogy a képviselőház munka- és szociális ügyekért felelős bizottsága jelentéstevőként hamarosan tárgyalni fogja a tervezetet, ezért fontos, hogy olyan módosításokat iktathasson, amelyek reális megoldásokat nyújtanak az érintetteknek az örökbefogadási folyamat során tapasztalt nehézségekre.

 

„Tartalmas beszélgetést tudunk magunk mögött, ahol az érintettek élettapasztalataiból és a szakemberek javaslataiból kiindulva konkrét módosításokat tudok a parlamenti eljárásban iktatni. Az elsődleges feladat az örökbefogadási folyamat során tapasztalt bürokrácia visszaszorítása, továbbá úgy kell módosítani a törvényt, hogy a gyermeknevelési szabadsághoz hasonlóan számítson bele a munkaévekbe az összeszokási szabadság is, valamint az ez időre kapott juttatás is legyen egyenrangú gyermeknevelési szabadság ideje alatt kapott támogatással, de ugyanakkor csökkenteni kell a túlzott felkészítők számát és a folyamatos hivatalos ellenőrzéseket, hiszen sok kellemetlen pillanatot okoz úgy az örökbefogadott gyermeknek, mint a szülőnek” – taglalta a képviselő.

Hozzátette: ez utóbbi módosításra azért van szükség, mert jelenleg a tervezet előírja azt, hogy az örökbefogadás jóváhagyását követően, egy két éves megfigyelési időszak következik, amelyben a hatóságok negyedéves jelentéseket bocsátanak ki a gyermek fejlődéséről és a szülőkkel való viszonyról. Ennek alapján a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak kötelessége negyedévente ellenőrzéseket végeznie, annak kiderítésére, hogy fent állnak-e azok a feltételek, amelyek alapján továbbra is jogosult az örökbefogadó szülő a gyerekre, azonban ezen procedúra egyszerűbb és a célnak megfelelőbb kell legyen, ezért a képviselő módosításban kéri az évi rendszeresség bevezetését. Az örökbefogadási bizonylat kapcsán Csép kifejtette, hogy a módosító javaslataiban kérni fogja az örökbefogadási státuszt igazoló bizonyítvány érvényességének a meghosszabbítását a jelenlegi két évről öt évre.

A megbeszélésen Miklea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy a Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Vezérigazgatóság vezetőinek jól megszabott hatáskörök alapján kell elvégezniük kötelezettségeiket, ezeket pontosan szabályozni kell. Továbbá a tervezet pozitívumai közül kiemelte azt, hogy a gyermekvédelmi hatóságnak csak a harmadfokú rokonokig kellene felkutatni a gyerek hozzátartozóit – a jelenlegi negyedfokú rokon helyett –, mielőtt örökbe fogadhatóvá nyilvánítanák. Statisztikai adatokra hivatkozva elmondta, hogy Maros megyében 2017-ben negyven gyermeket adtak örökbe, 2018-ban pedig harminchetet. 

A fórumon továbbá elhangzott az is, hogy a gyermekek védelme érdekében nagyon sok óvintézkedést tesznek a szakemberek, akik azt javasolják, hogy a szülők mondják el a gyermeknek, hogy örökbe fogadták őt a korának és értelmi szintjének megfelelően. Továbbá megállapodtak abban, hogy a gyermek egészséges nevelkedése érdekében szükség van egy felsőkórhatár megállapítására a szülők esetében, amely felett már nem megengedett az örökbefogadás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?