Bonyolult a horgászengedély kiváltása Hargita megyében

Ugyanabban a megyében akár több egyesület osztozhat ugyanazon horgászvíz egyes szakaszain, ezért aki idén is felhőtlenül szeretné a damilt a vízbe lógatni, jobban teszi, ha kellő odafigyeléssel tájékozódik a helyi horgászegyesületeknél.

A Hargita Megyei vadász és Horgász Egyesületnél közölték velünk, hogy az idei horgászidényben a síkvízre (az Olt teljes Hargita megyei szakasza) és a csíkszépvízi víztározóra szóló engedély az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség (ANPA) 30 lejes tarifájával együtt 112 lejbe kerül. (Ebből az összegből 82 lej a síkvízre és a csíkszépvízi víztározóra szóló engedély.) Ez a tarifa az egyesületi tagsági könyvecskével rendelkező horgászra érvényes.horg

Ha nincs tagsági könyve, a horgásznak tízlejes tagsági díjat kell kifizetnie az egyesületnek, valamint 5 lejt, ami a könyvecske kiállításának árát fedezi. Ezenkívül fel kell mutatni egy érvényes személyazonossági igazolványt, ennek másolatát, illetve vásárolni kell egy 3 lejes okmánybélyeget és vinnie egy igazolványképet is. 

Az Olt Csíkszereda melletti holtágára napi 20 lejt kell fizetni, ugyanis a megyei egyesület ide többféle halat is telepített, többek között pontyokat, amelyeket etetnek, ezért a külön díjszabás. A más megyéből érkező horgász az Olt ugyanezen szakaszán napi 30 lejt fizet az egyesület pénztáránál. Ugyanezt a tarifát fizeti az a Hargita megyei, aki áthorgászik Kovászna megye területére. 

A Hargita Megyei vadász és Horgász Egyesületnél kiváltott engedéllyel sem lehet a megye összes síkvizén horgászni. Mivel az egyes folyószakaszokat vagy tavakat más-más egyesület ügykezeli, ha ezek területén szeretnénk horgászni, tájékozódjunk az illető egyesület székhelyén.

Például a Maros gyergyó-környéki felső folyását három különböző egyesület adminisztrálja: a megyei egyesület a Maroshévíz környéki szakaszt, a Martonka pedig a folyó várhegyi, illetve gyergyói szakaszát. A Küküllőn horgászóknak Székelyudvarhelyen kell szakaszbelépőt (taxa acces tronson) váltaniuk. A különböző egyesületek szakaszait többnyire táblák jelölik, az úgynevezett szakaszjegyet érdemes előre beszerezni az illető egyesület székhelyén.

Aki hegyi patakon akar a szenvedélyének hódolni, ki kell váltania a fentebb említett 112 lejes síkvízi engedélyt és ezen felül egy 30 lejes tarifát, amellyel bárhol horgászhat a megye hegyi vizein, kivéve a tilalom alá eső patakokat vagy patakszakaszokat. A Hargita Megyei Vadász és Horgász Egyesületnél külföldiek is engedélyt válthatnak, ami síkvízre 5 eurónak megfelelő lejbe kerül egy napra.hegy

Érdemes tudni, hogy a hegyi vizeken csakis a műcsalis horgászat a megengedett módszer. Egyes halfajok Romániában szigorú védelem alatt állnak, ezek horgászata, illetve megtartása bűncselekménynek számít. Ilyen a lazacfélék családjába tartozó pénzes pér, amely gyakran előfordul a Maros Maroshévíz-Palotailva közti szakaszán.

Védetté vált a tőkehal édesvízi "unokaöccse", a menyhal, amely nemrég az év halává avanzsált. Ugyanilyen tilalom alá esik egy másik édesvízi lazacféle, a dunai galóca is, amely Hargita megyéből az évtizedekkel ezelőtti farönkúsztatás és folyószabályozások miatt eltűnt.

Ezeket a halakat csak külön engedéllyel, kizárólag tudományos kutatás céljából szabad horgászni. Ha mégis valakinek a horgára akad, ajánlatos óvatosan visszaengedni a vízbe. Jól teszi a horgász, ha tudakozódik az egyes halfajok törvényben szabályozott legkisebb kifogható mérete felől is, mert a méreten aluli halak megtartása pénzbüntetéssel vagy az engedély felfüggesztésével járhat.

Kimaradt?