Mit tegyünk földrengés esetén? Tájékoztató kampányt indít a katasztrófavédelem

Nem remegek a földrengéskor („Nu tremur la cutremur”) címmel indított tájékoztató és felkészítő jellegű kampányt az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU), melynek apropója az 1977-es földrengés 42. évfordulója.

Az IGSU Facebook-oldalán hétfőn közzétett animációs filmecskéből kiderül, mit kell tenni egy erőteljesebb földmozgás esetén. „Mindenkinek meg kell tanulnia az alapvető önvédelmi szabályokat és intézkedéseket. Az együttműködő viselkedés minden sürgősségi esetben életmentő lehet” – üzeni a katasztrófavédelem.

 

Elérhető a fiipregatit.ro honlap is, amely különböző katasztrófahelyzetekre – például árvíz, lavina, földrengés, tűzvész, földcsuszamlás esetére – nyújt útmutatást a lakosságnak. A honlap azok számára is tanáccsal szolgál, akik családon belüli erőszak áldozatai.

A Román Tűzoltó Múzeumot (Foişorul de Foc) hétfőn, az 1977-es földrengés 42. évfordulóján délután 5-ig ingyenesen lehet meglátogatni. 1977. március 4-én a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés volt Romániában. A földmozgás 1 578 halálos áldozatot követelt, több ezren megsérültek, több tízezer lakás rongálódott vagy semmisült meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?