FRISSÍTVE - Marosvásárhely: egyelőre nem lesz ingyenes a városi tömegközlekedés

FRISSÍTVE: Elhalasztotta a marosvásárhelyi önkormányzat az ingyenes tömegközlekedést előíró határozattervezet megszavazását. Az elképzelést többen bírálták az elmúlt hetekben.

A februári soros tanácsülés legjobban várt pontja a városi tömegközlekedés ingyenessé tételét megcélzó határozattervezet volt, elsősorban az ellenzők nagy száma miatt.

 

Hermann Mark Christian, korábbi POL-os (Szabad Emberek Pártja) önkormányzati képviselő a kérdésben szavazást is létrehozott egy marosvásárhelyi tematikájú Facebook-csoportban: a magyar és a román válaszadók 90 százaléka ellenezte a tervezetet.

A civilek és pártok kritikát nem hagyta szó nélkül a polgármesteri hivatal. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy az ingyenes közszállítást a polgárok segítése és védelme érdekében javasolta a hivatal. Szerintük nem lenne költségesebb: „sajnos a PNL, a PMP és a POL „érdekszövetségben" egyesült képviselői bejelentették, hogy Marosvásárhelyen ők BLOKKOLJÁK és NEM AKARNAK egy ilyen programot, ezzel pedig megmutatták, hogy ŐKET NEM ÉRDEKLIK a nehézsorsú emberek” – olvasható a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közleményében.

POL: a tervezetben téves adatok szerepelnek

A POL-frakció vezetője, Radu Bălaș korábban élő Facebook-videóban magyarázta el, szerinte miért hibás az elképzelés. Az önkormányzati képviselő ugyanakkor az Erdélyi Magyar Televízió Híradójának nemrég azt nyilatkozta, hogy a határozattervezetben téves adatok szerepelnek.

Szerinte az ebben szereplő 27 millió lejt már most is elkölti a város különböző kedvezményezettek (tanulók, egyetemisták, nyugdíjasok) bérleteire, tehát azon felül még legkevesebb 7,5 millió lejt kell elkülöníteni, amennyiben a város összes polgára számára biztosítani szeretnék az ingyenes tömegközlekedést. „Összesen 34,5 millió lejébe kerülne ez a városnak, ami a költségvetésnek a 11,5 százaléka. Szerintünk ez túlzás” – mondta a POL önkormányzati képviselője.

Peti András: túl korai az ingyenesség

A PNL marosvásárhelyi szervezete is a tervezet ellenzői között van. A liberálisok február elején öt önkormányzati képviselőjüket is kizárták, amiért a párt utasítása ellenére is megszavazták a városi kölcsön felvételét, amelyből a városvezetés többek között az autóbuszpark kibővítését oldaná meg. „Addig, amíg rendelkezésre állnak európai uniós források autobuszvásárlásra, nem látom értelmét annak, hogy eladósodjunk. Ahelyett, hogy ingyenessé tegyük a tömegközlekedést, a többletkiadást fordíthatnánk másra. De nem autóbuszvásárlásra, mert arra vannak uniós források” – mondta Ervin Molnar, a marosvásárhelyi szervezet megbízott elnöke.

A februári soros tanácsülésen Radu Bălaș úgy fogalmazott: a város olyasmit akar ingyen rendelkezésre bocsátani, amivel nem rendelkezik. A POL önkormányzati képviselője ezzel a városi Tömegközlekedési vállalat hiányos gépjárműparkjára utalt. Állítása szerint ez a polgármesteri hivatal rossz menedzsmentjének a következménye, illetve a Siletina vállalattal való együttműködésnek. Utóbbi a Dorin Florea polgármester tanácsadójának, Claudiu Maiornak az érdekeltségébe tartozik, a határozat ellenzői attól tartanak, hogy a tömegközlekedés ingyenessé tétele a Siletinát gazdagítaná. Radu Bălaș a tervezet halasztását kérte.

Így látja ezt a POL-os Pápai László Zsolt is: „Lehet szó ingyenességről, de sorban. Tehát először fel kéne rúgni ezt a szerződést a Siletinával, mert pillanatnyilag a pénznek 40 százaléka odamenne, utána szerezzük be az autóbuszokat, legyen egy normális és számon kérhető közszállítás, mert ha most ingyenessé tesszük, akkor az lesz, hogy mért nyavalyogtok, hogy rossz a minőség, mert ingyen van!”

Peti András, az RMDSZ önkormányzati képviselője a nehéz sorsúakról és a beruházások fontosságáról beszélt. Szerinte az egyetemisták számára az érvényes kedvezményeket meg kell tartani, és egyetértett abban Bălașékkal, hogy érvényes országos költségvetés hiányában „túl korai” az ingyenesség kiterjesztéséről dönteni.

A legnagyobb frakciót adó RMDSZ nélkül a határozattervezetnek nem volt esélye arra, hogy átmenjen. A csütörtöki tanácsülésen így halasztották az ügyet.

(Címlapfotó forrása: punctul.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?