A kolozsvári Borháncs negyedben épül fel a regionális gyermekkórház

Regionális Sürgősségi Gyerekkórházat építene a Kolozs Megyei Tanács. A beruházás teljes költségét a megyei önkormányzat állja, a telket a kolozsvári polgármesteri hivatal ingyenesen bocsátja a megyei önkormányzat számára erre a célra. A beruházás a két intézmény partnerségében valósulna meg. 

A gyermekkórház jelenleg több, a város különböző részein szétszórt épületekben működik, olvasható az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének közleményében.

A megyei önkormányzat a tervek szerint év végéig megszerezné az építkezési engedélyt, valamint két éven belül a kivitelezési szerződés megkötésétől megépülne a regionális létesítmény. Jelenleg az övezeti rendezési terv (PUZ) kidolgozása zajlik a városházán, továbbá a kijelölt telek a megyei tanács tulajdonába juttatásának eljárása, amelyet majd a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása követ,  a műszaki terv és a tényleges kivitelezés.

A hét hektárnyi területen felépülő beruházás révén a több telephelyen működő megyei sürgősségi gyermekkórház egy helyen, a legmodernebb műszerekkel fogadja majd a betegeket. A Borháncs és Szopor utca között elhelyezkedő terület hozzáférést biztosít a környék két terelőútjához is. 

A regionális egészségügyi intézmény kapacitása 700 férőhelyre növekedne, 200-al többre mint jelenleg. A beutaltak 60 százaléka jelen pillanatban más megyékből származik. „Elképzeléseink szerint a pár év múlva megvalósuló kórház egy olyan többszintes, minden gyermek sürgősségi ellátást magába foglaló épület lenne, amely a betegek számára könnyen megközelíthető, és a jövő elvárásait is kiszolgálja” – nyilatkozta Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?