Iskola másként: gyorséttermben és fegyverrel a kézben

Egyesek számára talán érdekes, de nevelési szempontból kétes értékű, vagy egyenesen káros programokban is részt vesznek a gyerekek a 2013-as Iskola másként hét keretében.

Szatmárnémetiben például a csendőrség napján a meghívott általános iskolás korú gyerekek százai ragadhattak puskát, pisztolyt, pajzsot. A látványos ünnepségen a gyerekek élőben végignézhették a csendőrségi beavatkozások filmbeillő mozzanatait.fegyvergyerek1

„Bemelegítésként Cebat kutya mutatta meg, minként tesz ártalmatlanná egy bűnözőt, és miként szedi ki egy autóból. A folytatásban tűzpárbajt imitáltak a csendőrök, majd bilincsbe verték a rossz fiút. Ezt különböző küzdősportok bemutatása következett, majd törtek a téglák, szóltak a szirénák, robbantak a füstbombák” – olvasható a szatmar.ro helyszíni beszámolójában. Az esemény zenei aláfestéseként a Rammstein zenekar akkordjai, közismerten agresszív dalszövegei szólaltak meg.

Kolozsváron több iskola oktatója is úgy döntött, bevásárlóközpontba viszi a gyerekeket az alternatív oktatási héten, és gyorséttermi banzájt tartanak. Hétfőtől szüntelen gyerekcsapatok foglalják el a gyorséttermi ülőhelyeket, szalmakrumplit, ropogós csirkeszárnyat és pizzát majszolva – mesélte a Györgyfalvi negyedi bevásárlóközpont egyik dolgozója. A kicsiket felügyelő tanítónő, aki az Onisifor Ghibu iskola negyedik osztályát sétáltatta a bevásárlóközpontban mozizás utána citynews.ro-nak azt nyilatkozta: nem ért egyet a köztudottan káros, egészségtelen gyorséttermi termékek fogyasztásával, de úgy véli, „legalább ilyenkor eleget kell tenni a gyerekek kérésének”.fegyvergyerek

Az idei Iskola másképp program mottója „Többet tudni és jobbnak lenni”, az oktatási minisztérium javaslata szerint a tanulóknak ebben az időszakban alternatív foglalkozások által lehetőséget kell teremteni tehetségük felfedezésére és képességeik fejlesztésére.

Megkérdeztünk egy kolozsvári apukát, hetedikes fia milyen programokon vett rész ezen a héten? „Amilyeneken akar” – jött a gyors válasz. Mint kiderült, a gyermekét kérdezés nélkül beíratta az osztályfőnöke kerámia körre, de a gyereket ez nem érdekli – így csak a jelenlét kötelező az iskolában, ugyanis az igazolatlan hiányzásokat feljegyzik a tanárok. „Nekünk is egy kis felszusszanás ez a hét, amikor közelebb kerülhetünk az ifjúsághoz” – fogalmazott egy román tanárnő, aki az érettségi előtt álló fiatalokkal ült le kávézni csütörtökön egy belvárosi lokálban a kincses városban.

Vannak iskolák, ahol a gyerekek újrahasznosítható hulladékot gyűjtenek ezen a héten, amelyet azután az iskola értékesít. Más iskolák tevékenysége pedig a közterületek, erdők kitakarítását tűzte ki céljául, mintegy készülve a május eleji kisvakációzók szemétáradatára.

Kimaradt?