Afrikai sertéspestis Háromszéken: levágott disznók, borsos büntetések és vádemelések

Több mint 140 levágott disznó, közel 10.000 lejnyi büntetés és több személy ellen indított bűnvádi eljárás – ez az afrikai sertéspestis eddigi mérlege Háromszéken.

Sikó Barabási Sándor főállatorvos arról tájékoztatott, hogy a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, majd a közeli Sepsikőröspatakon megjelent két afrikai sertéspestis-gócpont miatt az elmúlt két hétben 143 disznó levágását rendelték el biztonságból. Eddig 42 kárpótlási dossziét véglegesítettek, amely révén az érintetteknek összesen 54.000 lejt fizet az állam a kényszerlevágások miatt.

Emellett a Kovászna megyei hatóságok több személy ellen bűnvádi eljárást indítottak és tízezer lejre büntettek, mert az érintettek nem tartották be a vonatkozó törvényeket. Hozzátette, hogy a fertőzés háromszéki megjelenését követően is 38 disznót koboztak el olyanoktól, akik a tiltás ellenére kereskedni próbáltak ezekkel az állatokkal. Mint arról beszámoltunk, egy torjai személy a szomszédos Bákó megyei Ojtoz településre szállított és adott el sertéseket, viszont ezzel behurcolta oda az afrikai sertéspestis fertőzést. A torjai böllér ellen a rendőrség vizsgálódik és bűnvádi eljárást indítanak.

Mint ismert, Háromszéken az első afrikai sertéspestis gócpont február 1-én jelent meg a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, ahol két elhullott és a szemétgödörbe dobott disznóról derült ki, hogy fertőzött. Ezt követően egy másik portán is megfertőződött egy disznó, ezért biztonságból levágták a teljes Őrkő negyedi sertésállományt. A második gócpont a közeli Sepsikőröspatakon jelent meg, a gazda minden állatát levágták. Ezen a két helyen a Kovászna megyei Járványügyi Bizottság március végéig fenntartja a zárlatot és időszakos fertőtlenítő akciókat szerveznek és egy ideig tilos a disznóállomány újratelepítése. Ugyanakkor a térségben feltérképezték a disznóállományt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?