Ismét megszavazták: nem szüntethetnek meg kisebbségi osztályokat jóváhagyás nélkül

Nem szüntethetnek meg, és nem vonhatnak össze kisebbségi osztályokat az érintett kisebbségi közösség érdekképviseletének jóváhagyása nélkül. Az államelnök kifogásolását követően a parlament döntőháza ismét elfogadta az erre vonatkozó törvényt – derül ki az RMDSZ keddi hírleveléből.

E szerint csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvű osztályokat. „Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés”, hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán szenátor, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket. „A szórványvidéken működő tanintézmények esetében a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat. Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni, vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel” – fogalmazott.

(Címlapfotó forrása: rmdsz.ro)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?