Családon belüli erőszak: a segélyvonal feltüntetésére köteleznék a médiaorgánumokat

A családon belüli erőszak áldozatai egy ingyenesen hívható, úgynevezett zöld számon kérhetnek segítséget a hatóságoktól. Ennek tudatosítására az RMDSZ kidolgozott egy törvénymódosító javaslatot, amelyről kedvezően döntött hétfőn a szenátus – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Amennyiben a televízió- és rádióműsorban családon belüli erőszakkal kapcsolatos témát érintenek, szerepelnie kell az ingyenesen hívható 0800 500 333-es számnak, ez minden médiaorgánumra érvényes – részletezte Turos Lóránd szenátor, a felsőház kulturális bizottságának tagja, aki fenntartotta a szövetség javaslatát a szakbizottsági munkálatok alatt.

A családon belüli erőszak megelőzésének érdekében rendkívül fontos a tájékoztatás, vélte a szenátor. „Fontos, hogy az érintettek tudják, hova fordulhatnak segítségért, tanácsadásért, illetve tudjanak erről a segélykérő vonalról, amely a nap bármely szakaszában hívható” – mondta.

Az intézkedés része az RMDSZ Nőszervezete által kezdeményezett NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampánynak, olvasható az RMDSZ keddi hírlevelében. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?