Iskolai étkezdéket építtetne a tanügyminiszter

A Meleg ételt az iskolákba-program kiterjesztését tűzte ki célul Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, aki étkezdéket tervez építtetni az iskolák közelében.

Az oktatási miniszter a Romániai Községek Egyesületének hétfői közgyűlésén számolt be arról, hogy egyelőre a leghátrányosabb szociális helyzetű 50 iskolában zajlik a gyermekeknek meleg ételt biztosító projekt. A programot szeretnék kiterjeszteni oly módon, hogy étkezdéket építenek az iskolák közelében – mondta az összegyűlt elöljáróknak Andronescu.

Megerősítette, hogy idén 65 millió lejt különítettek el az általa vezetett tárca költségvetéséből azon iskolák helyzetének javítására, amelyek illemhelye az iskolaudvaron található. „Sajnos 1 460 iskola olyan településen van, ahova nincs bevezetve a víz. A helyzet megoldásához szükség van az önök segítségére, hogy emésztőgödrökkel és vízzel lássuk el az illemhelyeket, illetve a például Svájcban is használt moduláris megoldásokat alkalmazzuk” – mondta a tanügyminiszter a községek vezetőinek.

Ecaterina Andronescu arról is beszélt, hogy a regionális fejlesztési minisztérium büdzséjéből 2 300 iskolai kisbusz vásárlását irányozták elő a vidéki oktatási intézmények tanulói számára. A falvak elnéptelenedésének megakadályozása érdekében pedig arra kérte az elöljárókat, hogy „működjenek együtt a tanárokkal és próbálják meg a közelükben tartani őket, hogy lehetőleg lemondjanak az ingázásról, többet tartózkodjanak az iskolában és többet foglalkozzanak a gyermekeinkkel”.

(Címlapfotó forrása: edu-news.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?