Ilyen is van: nem adott igazat Dan Tanasának a bíróság


-A A+

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) eredménytelenül kérte a bíróságtól, hogy tiltsa meg a Kovászna megyei önkormányzatnak a román-magyar-angol fejléces papír használatát. A Brassói Táblabíróság csak azt rendelte el, hogy a megyei önkormányzatnak két megjelölt dokumentumot egynyelvű román fejléces papíron kell kiadnia.

A fejléces papírról szóló per jogerős ítéletének kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték.

Ebben a táblabíróság megerősítette az első fokon hozott ítéletet, amelyben részben jóváhagyta a panaszos kérését, és elrendelte két Kovászna megyei dokumentum megsemmisítését és kiadását azonos tartalommal, de román egynyelvű fejléccel. Elutasította ugyanakkor a bíróság azt a kérést, hogy ezentúl a Kovászna megyei tanács semmilyen iratán ne lehessen használni a Kovászna Megyei Tanács, és Kovászna Megye Tanácsának elnöke felirat három nyelvű, román-magyar-angol változatát. A bíróság visszautalt arra, hogy ezt a kérést 2016-ban egyszer már jogerős ítéletben elutasította.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke korábban elmondta: a magyar feliratok és magyar szimbólumok elleni pereskedést az ADEC a kormány területi megbízottjától, a prefektustól vette át. Két tisztségében egymást követő prefektus is felszólította az önkormányzatot, hogy hagyjon fel a román-magyar-angol fejléc használatával, végül azonban a Dan Tanasă blogger által vezetett ADEC kezdett pereskedni az önkormányzat ellen, írja az MTI.
EZT OLVASTA MÁR?

X