Tanügyminisztériumi feketelistán a The Human Body kiállítás

Közleményben tiltakozott a bukaresti Grigore Antipa Természettörténeti Múzeum vezetősége amiatt, hogy az oktatási minisztérium állítása szerint a múzeumban megtekinthető The Human Body (az emberi test) kiállítás „felkavaró hatású, és negatív érzéseket kelt" a kiskorú látogatókban.Untitled-1

Erről a tárca átiratban tájékoztatta szerdán a megyei tanfelügyelőségeket, miután a Călăraşi Megyei Tanfelügyelőség egyenesen megtiltotta a tanintézményeknek, hogy az ezen a héten zajló Iskola máskánt program keretében elvigyék a diákokat az emberi testet bemutató, nemzetközi hírű kiállításra.

A minisztérium ezt nem tiltotta meg, hanem az iskolaszékekre bízta a döntést. Kikötötte ugyanakkor, hogy a kiállítást csak a szülők írásos beleegyezésével tekinthessék meg a gyerekek, illetve azt javasolta, hogy a 12 évesnél fiatalabb tanulókat kötelező módon szüleiknek is el kell kísérniük.

Közleményében a múzeum vezetősége emlékeztet arra, hogy az iskolákban kötelező tananyag az anatómia. Ugyanakkor megkérdőjelezi a minisztériumban azt az állítását, hogy a kiállítás káros hatással lehet a gyerekre. Szerintük ebben az ügyben legfennebb gyermekpszichológusok véleményére lehetne hagyatkozni, ám a tárca nem hivatkozik szakértőkre.the-human-body

Arra is rávilágítanak a múzeum képviselői, hogy az oktatásban helyet kap az evolúciós elmélet is, nemcsak a vallásórák kreacionista elmélete, ezért senkiben nem kellene aggodalmat vagy viszolygást okoznia az anatómia és az emberi fejlődéstörténeti szemléltetése. Az Iskola másként hetet megelőző tanítási héten egyébként a múzem ingyen látogatást szervezett a bukaresti iskolák tanárai számára, amelyen bemutatták a The Human Body kiállítás elemeit, hogy a pedagógusok eldönthessék, elviszik-e a tanulókat a kiállításra vagy sem.

Az emberi test felépítését, belső szerveit és kóros elváltozásait ábrázoló vándorkiállítás számos országban keltett vitát. Márciusi bukaresti megnyitásákor is bírálatok érték a kiállított anyagok miatt.

Kimaradt?