Marosvásárhelyi paneltűz: feltételhez kötött segítség

Közel egy hónapos várakozás után Marosvásárhely önkormányzata lépéseket tett a július 7-én kiégett kövesdombi tízemeletes tömbház lakói és a meleg víz nélkül maradt több ezer személy ügyében. Pénteken a város vezetősége rendkívüli ülésen tárgyalt a lehetséges megoldásokról.

Ioana Ciotlăuș marosvásárhelyi alpolgármester tíz nappal korábban jelezte a sajtónak, hogy segíteni szeretne a tűzesetben pórul járt lakosok érdekében, de úgy vélte: a polgármester azzal a kifogással, hogy a hivatal nem tehet semmit, akadályozta ezen szándékát.LAKAS1

Ciotlăuș a tűzesetet követő napon a helyszínen tájékozódott az eseményekről, arról, hogy pontosan hány lakrészt, hány személyt érintett a tűzeset, ekkor azt is megígérte, hogy a hivatal támogatni fogja azokat, akiknek kiégett a lakása, illetve akik nyílászárók nélkül maradtak.

„A polgármester szerint a törvény nem engedi meg ezt a segítségnyújtást, amivel én nem értek egyet" – mondta az alpolgármester asszony, úgy véli Dorin Florea polgármester és Claudiu Maior polgármesteri tanácsadó szándékosan megnehezíti a munkáját.

A városvezető elmondta: a jogszabályok valóban nem teszi lehetővé, hogy a hivatal segíthessen, mivel magánlakásokról van szó. LAKAStanacsules ae

„Először felmérést, kivizsgálást kell készíteni arról, hogy mi okozta a tüzet, ki a felelős, van-e biztosítása a lakóknak. Mi mégis mindezt megelőzve segíteni próbáltunk az embereknek" – jelentette be Florea, aki szerint Ciotlăuș felelőtlenül ígérget.

Hozzátette: azoknak a családoknak, akiknek kiégett a lakásuk és az egy főre eső jövedelmük nem haladja meg a 700 lejt, Major Márta, a hivatal szociális osztályának igazgatója és saját aláírásával 1500 lejes támogatást utaltak ki. "A tömbház helyreállításában is besegítenek" - részletezte a polgármester, aki azt javasolta, hogy minden lakó közjegyző előtt írjon alá egy olyan iratot, amely alapján hozzájárul ahhoz, hogy a nyomozás lezárása után, amikor tisztázódik, hogy ki a tüzeset okozója, a kárpótlásból a polgármesteri hivatalnak fizessék ki a felújítási költségeket.

„Ez akár négy-öt évbe is belekerülhet, de az önkormányzatnak szüksége van biztosítékra" – fogalmazott a polgármester.

Csegzi Sándor a polgármester tanácsadója a maszol.ro-nak elmondta: tanácsi határozat alapján egy szociális ankét készül, amely alapján a hivatal hitelt biztosít a lakóknak, amelyet majd a tűzeset okozójától fog visszaszerezni.

Ciotlăuș szerint a felajánlott segítség túl kevés ahhoz a kárhoz képest, ami a lakókat érte.LAKASciut

Az alpolgármester kezdeményezte, hogy a városvezetőség hozzon létre egy olyan sürgősségi alapot, amelyet vészhelyzet esetén azonnal a rászorulók segítségére tud fordítani. {loadposition kmn}

Újra lesz melegvíz?

A tanácsülésen a melegvíz problémájára is megoldást kerestek a testület tagjai, a találkozón elhangzott: az a 17 tanintézmény, amely melegvíz nélkül maradt, számíthat a polgármesteri hivatal támogatására.

A hivatal kis kazánok, hőközpontok megvásárlásával és működtetésével gondoskodik a melegvízről és a fűtésről.

Azok a lakóknak, akiknek az E-Star szolgáltatta a melegvizet és a fűtést, a polgármesteri hivatal fennhatósága alá tartozó Locativ Rt. Lakásgazdálkodási vállalat biztosítja ezentúl a szolgáltatásokat.

Július 7-én, ismeretlen okból eredően a Kövesbomb negyedben kigyulladt egy tízemeletes tömbház földszintjén működő Billa áruház raktára. A lángok egészen a tizedik emeletig terjedtek. A tűzvészben leégett a szigetelés, a hőségtől az összes ablak kitört, két lakrész pedig teljesen kiégett és lakhatatlanná vált - az itt lakó családokat az ifjúsági házban szállásolták el.
A Billa áruház vállalta az ablakok helyreállításának a költségeit, valamint a gázvezeték megjavítását is, hiszen a tűzesetet követően két hét múlva sem volt gáz a tömbházban. 

 

Kimaradt?