Néptáncművészeti szakot indít a kolozsvári Sapientia

Az erdélyi néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás felkarolását célozza meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara: az intézmény 2019 őszén egy alapképzést tervez indítani az érdeklődők számára. A képzés együttműködésben jön létre két neves budapesti intézménnyel, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával, akikkel partnerségben egy speciális képzés is indul a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára – jelentették be szerdán Kolozsváron.

Az egyetem kolozsvári karának közleménye rámutat: Romániában öt hivatásos magyar néptáncegyüttes működik, ezért nagyon fontos a megfelelően képzett táncosutánpótlás, ráadásul az iskolákban zajló táncoktatásban is folyamatosan szükség van a szakképzett táncpedagógusokra.

Ennek érdekében indít ilyen irányú alapképzést a Sapientia kolozsvári kara, már elkezdődött az ideiglenes működési engedély elnyerésének folyamata, remélhetőleg 2019 őszén fogadhatják az első iratkozókat. A hároméves alapképzés első évfolyama 10 tandíjmentes és 6 költségtérítéses hellyel indul. Azokat kívánják megszólítani, akik szeretik a táncot, hangsúlyosan a néptánc iránt érdeklődnek, és hivatásként szeretnék űzni azt. Magas szintű elméleti és gyakorlati tudás mellett egyéb táncnyelveket és tánctechnikákat, mozgás- és előadó-művészeti ismereteket sajátíthatnak el a beiratkozók, és a szak elvégzésével táncművészként, táncpedagógusként helyezkedhetnek el.

Képzés indul a hivatásos táncosoknak is

A helyi rövid- és hosszú távú igények megfogalmazására adott válaszként indult el egy egyeztetési folyamat az erdélyi hivatásos táncegyüttesek, a Hagyományok Háza, a Sapientia EMTE és a Magyar Táncművészeti Egyetem között, amelynek eredménye a nappali tagozatos alapképzés mellett egy külön speciális képzés is, tájékoztatnak. Ez utóbbi a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára lesz elérhető, egyetlen beiskolázási évfolyamot jelent, és a fent megnevezett három intézmény együttműködésében jön létre mint a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett alapképzése.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja elmondta, ez utóbbi képzés rendjét úgy állítják össze, hogy ne zavarja a táncegyüttesek programját: résztvevőinek havonta egy háromnapos intenzív kurzuson kell részt venniük. Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora hozzátette, a hivatásos néptáncosok számára indított hároméves képzéssel egyszeri alkalmat szeretnének biztosítani, hogy azok is felsőfokú diplomát szerezhessenek, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. Ezen 30–40 táncos jelentkezésére számítanak.

28 év lemaradását pótolják

Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója szerint Erdély a hagyományos magyar népi kultúra szent földje. A magyarországi együttesek is általában megtanulják az erdélyi tájegységek táncait, ezért is rendkívül fontosnak tartotta a képzés elindítását, amellyel 28 év lemaradást próbálnak pótolni. Könczei Csongor néprajzkutató, a táncművészeti szak megbízott felelőse szerint azért is fontos az egyetemi táncoktatás beindítása, mert Erdélyben több mint 300 néptáncegyüttes működik, és ezek élére így diplomás táncoktatók kerülhetnek.

A sajtótájékoztatón részt vettek az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek vezetői is. Barabási Attila, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes vezetője elmondta: a képzéssel az erdélyi néptáncosok nagy álma valósul meg, hiszen a romániai bértörvény rendkívül kedvezőtlen helyzetbe sorolta azokat a hivatásos táncosokat, akik nem rendelkeznek egyetemi diplomával, írja az MTI

Romániában jelenleg a bukaresti, a iași-i és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, de a táncoktatással foglalkozó egyetemek egyike sem a hagyományos néptáncra helyezi a hangsúlyt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?