Átveri a romániai fogyasztókat a pékségek és cukrászdák egy része

Tizenhárom város pékségeiben, vendéglőiben vizsgálódtak a hatóságok, és arra a következtetésre jutottak, hogy több mint negyven százalékuk jól átveri a fogyasztókat. Megállapították ugyanis, hogy bizonyos ételek előállításához hidrogénezett növényi zsírt használnak, holott a fogyasztóknak azt ígérik, és azt tüntetik fel, hogy tejterméket. 

A mezőgazdasági minisztérium közleményben tudatta: eddig összesen 85 pékséget, 17 cukrászdát/cukrászmhűhelyt, 47 pizzázót, 15 vendéglőt/catering céget, 11 gyorséttermet és 5 élelmiszerboltot vizsgáltak meg a hatóságok 13 romániai városban (Bukarest, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui). 73 esetben büntetést róttak ki, mert kiderült: az ételek előállításához tejtermékek helyett (túró, sajt, vaj stb.) hidrogénezett növényi zsírt használnak fel, és erről nem tájékoztatják a fogyasztót. 

A minisztérium tájékoztatása szerint tavaly még rosszabb volt a helyzet, akkor a megvizsgált esetek 74 százalékában találtak rendellenességet. 

A Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozó szakemberek szerint a növényi zsírtól hosszabb lesz a szavatossága a termékeknek, többek között ezért dönthetnek a felhasználásuk mellett. 

Kimaradt?