Kötelezővé tennék a csecsemőgondozási tanfolyamot a kismamák számára

A posztnatális kórházi képzés kötelezővé tételéről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdán hallgatólagosan a szenátus.

A jogszabályjavaslat kötelezővé tenné, hogy a baba megszületését követően a szülészeten tartsanak képzést a szülőknek vagy gyámszülőknek az alapvető csecsemőgondozási tudnivalókról. A kezdeményezés célja az újszülött-halálozás kockázatának, valamint a csecsemő nem megfelelő gondozásából eredő egészségügyi kockázatok csökkentése - magyarázzák az indítványozók.

A képzést a kórház vezetősége által kijelölt orvosnak vagy egészségügyi asszisztensnek kell tartania, legfeljebb húsztagú csoportnak. A tervezet többek között előírja, hogy a tanfolyamnak kötelező módon ki kell térnie a megrázott baba szindrómával (SBS) járó kockázatokra, a félrenyelés esetén alkalmazandó Heimlich-manőverre, a fulladásos balesetek elkerülését célzó alapvető intézkedésekre, a csecsemők nem megfelelő utaztatásával járó kockázatokra, a láz esetén javasolt teendőkre és az első életévben esedékes oltásokra.

A javaslatot Ovidiu Raeţchi nemzeti liberális párti képviselő nyújtotta be, és a képviselőház szavaz majd róla döntő házként.

Kapcsolódók

Kimaradt?