YouTube-ról tanult meg műteni a bukaresti klinikán lebukott álsebész?

Az egészségügyi miniszter szerint „született tehetség”, ezért hajthatott végre büntetlenül plasztikai műtéteket a szerdán őrizetbe vett álsebész. Egy bukaresti orvos szerint nem kizárt, hogy YouTube-ra felöltött oktatóvideók alapján tanult meg operálni az érettségivel sem rendelkező 38 éves Matteo Politi. Tény, hogy az olasz férfi közel egy éven keresztül át tudta verni a korrumpálható román egészségügyi rendszert.

Mint korábban írtuk, a Libertatea állítása szerint Matteo Politi 2018 tavasza óta négy bukaresti magánklinikán dolgozott plasztikai sebészként. A kórházak minden jel szerint szemet hunytak a fölött, hogy a férfi nem tudta felmutatni az orvosi kamara engedélyét a hivatása gyakorlására, csupán a közegészségügyi igazgatóság engedélyét szerezte be, eddig ismeretlen körülmények között.

Matteo Politi ez utóbbi engedély birtokában szegődött tavaly decemberben a Monza nevű bukaresti klinikához, azt ígérve, hogy hamarosan beszerzi az orvosi kamara jóváhagyását is.  A lap szerint az egyik kórház asszisztensei - akik az álorvost a műtőbe kísérték - vették észre, hogy nem ismeri az operáció előtti bemosdás és fertőtlenítés szabályait, és a steril műtőkesztyűt sem megfelelően veszi fel.

A lap kiderítette, hogy a magát Mathew Mode esztétikai sebésznek kiadó 38 éves férfi, akinek életrajzában az szerepel, hogy az Egyesült Államokban szerzett diplomát, majd az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Olaszországban dolgozott, voltaképpen egy nyolc osztályt végzett olasz állampolgár, akit korábban Olaszországban már másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek hasonló csalásért.

A férfi a Libertatea cikkének megjelenése után eltűnt. Azt követően ült fel egy Budapestre tartó vonatra, hogy a hatóságok előállítási parancsot adtak ki ellene. A határrendészek a Kürtös-Lökösháza határátkelőhelyen azonosították, és leszállították a vonatról. A rendőrség közlése szerint visszaviszik Bukarestbe, ahol az egyik kerületi rendőrkapitányságon hallgatják majd ki.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter azonnal vizsgálatot rendelt el azzal kapcsolatban, hogy a bukaresti közegészségügyi igazgatóság miként bocsátott ki működési engedélyt az álorvosnak. A tárcavezető szerint az igazgatóság hivatalnoka azt mondta, hogy azért állította ki az engedélyt, mert megsajnálta a férfit. Pintea azt nyilatkozta az Europa FM-nek, „nem világos, hogy ki, kit sajnált meg, és miért”, ezért az esettel kapcsolatban felmerül a korrupció gyanúja.

„Talán született tehetség”

Ám az még mindig nem világos, miként történhetett meg, hogy Matteo Politi munkájára közel egy éven át nem volt sem az őt befogadó magánklinikák, sem a páciensei részéről panasz. Hogyan volt bátorsága a férfinek szikét a kezébe venni képesítés nélkül? Erre a kérdésre az egészségügy miniszter azt válaszolta szerdán, hogy a férfi „talán született tehetség”.

Az ügyben megszólalt Victor Schwartz neves bukaresti plasztikai sebész is, aki többször is látta műteni Matteo Politit egy magánklinikán, ahogy egy darabig együtt dolgoztak. A román orvos szerint az olasz férfi gyakran még kezet sem mosott operáció előtt, és gumikesztyűt sem használt.

Victor Schwartz szerint Politinek sikerült jó nevű sebészként eladnia magát az első romániai magánklinikán, amelyik őt befogadta. „Tudomásom szerint elsősorban orrkisebbítést és zsírleszívást végzett. Természetesen pocsékul, mert nem voltak meg a készségei, nem ismeri az eljárásokat. Azt hiszem, rengeteg oktatóvideót nézett meg Youtube-on ezekről a műtétekről, hogy legyen valami fogalma róluk” – nyilatkozta a plasztikai sebész.

Az orvos hozzátette, nem kizárt, hogy a következő napokban jelentkeznek majd az álsebésznek olyan volt betegei, akiknek egészségkárosodást okozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?