Újabb süllyesztett hulladéktárolókat helyeznek el Kolozsváron

További 200 süllyesztett szelektív hulladéktároló megépítéséről döntött szerdai ülésén a kolozsvári tanácsosi testület – közölte Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

Így idén folytatódik a tavalyi kezdeményezés, amelynek eredményeként 100 süllyesztett hulladéktároló váltotta fel a hagyományos kukákat.

A korszerű módszer alapján kialakított tárolóknak számos előnyük van a hagyományos kukákhoz képest: nem rontják a közterület esztétikáját, viszonylag kis helyet foglalnak el, hiszen a tárolásra alkalmas részük a föld alatt helyezkedik el. Mivel zárt rendszerről van szó, a háztartási hulladékból származó csurgalék nem folyhat ki, a tárolt hulladék pedig nem szennyezi a környezetet, nem okoz kellemetlen szagot a nyári melegben sem.

Minden hulladéktároló egység négy konténert tartalmaz: egy közös konténert a műanyag és fém számára, külön konténereket háztartási hulladéknak, üvegnek illetve papírnak, kartonnak.

„Az EU-s csatlakozási egyezmény alapján a hazai törvénykezés előírja, hogy 2020-ig meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy legalább a fém, műanyag, papírhulladék és üveghulladék újrahasznosítása 50 százalékban megtörténhessen. Ezt a feladatot az önkormányzatoknak kell teljesíteni. A szelektív hulladéktárolók elhelyezésével közelebb kerülünk ehhez a célhoz” – mondta Oláh Emese alpolgármester.

A beruházás összköltsége 10,2 millió lej. Egyetlen hulladéktároló egység kialakítása közel 48 ezer lejbe kerül. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?