Egy év kihagyás után ismét lesz Böllérverseny Szatmár megyében

Gőzerővel zajlik a készülődés, folynak a szupertitkos kolbászrecept-megbeszélések, fenik a késeiket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és fogópálinkákat – szombaton ugyanis a Szatmár megyei Mezőfényen 37 csapat száll harcba a legjobb böllér,  legfinomabb kolbász, legszebb karaj, leghosszabb hurka és a többi dicsőséges cím elnyeréséért.

Már hagyománnyá vált a február elejei RMDSZ-Böllérverseny. A határon innen és túl is nagy sikernek örvendő, vidám hangulatú vándorversengést – amelynek egyik alapszabálya, hogy nem a díj a fontos, hanem a részvétel – egy év kényszerkihagyással idén nyolcadik alkalommal szervezik meg. A benevezett 37, sertésvágásban jeleskedő csapat február 9-én, szombaton a sváb-magyar Mezőfény településen méri össze trancsírozási, karajhasítási, toroskáposztakészítési, véres- és májas hurka-, valamint kolbásztöltési és fűszerezési tudását, no meg a fogópálinkák minőségét és a forralt bor ízletességét.

A mega-disznóvágás helyszínén most is biztosítva lesz az elektromos áram, vezetékes víz, a boncoláshoz szükséges rakodórács is, a hagyományosan perzselőknek a szalma, sőt, a bográcsok, üstök alá a tűzifa is. Ez utóbbiakat előzetesen kell igényelniük a benevező csapatoknak, akárcsak az áldozat-röfit, ugyanis állat-egészségügyi biztonsági okokból a csapatok most nem jelentkezhetnek  saját  sertéssel.

Természetesen a finomságok elkészítéséhez szükséges hozzávalókat és felszereléseket a csapatok hozzák magukkal, nem feledkezve meg a „szépasztal” (azaz az utóbbi versenyeken látottak alapján „szépsátor” vagy egész falusi porta) megterítéséhez szükséges kellékektől, tájjellegű tárgyakról sem. A Csányi Sándor és Vass Imre magyarországi mesterszakácsok által vezetett öttagú, szigorú, de minden bizonnyal igazságos zsűri nemcsak a munkafolyamatot és az elkészített disznóságokat pontozza, hanem a tálalást is. A garatöntöző folyadékokat (fogópálinka, forralt bor és egyebek) pedig ez alkalommal is híres megyei pálinkafőzőkből álló, külön zsűri minősíti majd.

A helyszínen idén is ízletes „disznóságokat” kínáló büfé várja majd mindazokat, akik nem vesznek részt a versenyben, de kíváncsiak egy hagyományos disznóvágás minden fortélyára és a villámkezű hentesekre. A rendezvény eddigi rekordere a mezőteremi Hart Tamás, aki 7 perc alatt bontotta sebészi pontossággal és orjára a disznót. Emellett a csapatok is folyamatosan kínálják a munkaasztalaiknál megálló nézelődőket a már elkészült falatokból.

Az egésznapos rendezvény reggel 8 órakor startol, amelyet követően a csapatok máris hozzáláthatnak a disznóvágáshoz, és ezzel párhuzamosan természetesen zajlik majd a fogópálinkák versenye is, majd délben a forralt borok készítői versengenek egymással. Közben a zsűri pontozza a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát, s még megannyi finomságot. A VIII. Böllérverseny abszolút győztes csapata pedig az lesz, amelyik a legtöbb versenyszámban első helyezést ér el. De annak sem lesz búslakodásra oka, aki nem kerül be a legjobbak közé, hiszen annyi különdíj vár gazdára, hogy senki nem fog üres kézzel hazatérni, ígérik a szervezők.

„Nyugodtan ki merem jelenteni: a szatmári Böllérverseny Kárpát-medencei szinten is egyedülálló rendezvény. Bár RMDSZ-Böllérverseny ugyan, de évek óta nem csak RMDSZ-csapatok vesznek részt a versenyben, ugyanis baráti társaságok, illetve bihari, szilágysági, máramarosi csapatok is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat, és ismerik meg Szatmár megyét, hiszen a rendezvény hagyományához híven különböző tájegységeken, hol a Szamos jobb, hol bal oldalán szervezzük meg. Idén a megye sváb-részén, a Nagykároly melletti Mezőfényen, ami egyben azt is jelenti, hogy a disznóságok elkészítésében és az ételkínálatban bőven lesznek helyi, azaz sváb specialitások is” – magyarázta a Maszol megkeresésére Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, a Böllérverseny ötletgazdája és fáradhatatlan résztvevője.

„A csapatok – és mi szervezők is – nagyon várjuk már, annál is inkább, mert tavaly az állat-egészségügyi igazgatóság javaslatát szem előtt tartva, a sertéspestis miatt nem szerveztük meg. Most nincs ilyen veszély, s minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk erre a csapatépítő, ismerkedésre lehetőséget teremtő és hagyományőrző rendezvényre. Évtizedekkel ezelőtt nem volt olyan család, ahol ne vágtak volna disznót, sokan nosztalgiából látogatnak ki, a fiatalok pedig azért, hogy ellessék a fortélyokat, hogyan is lehet ezt a szimpatikus állatkát kikészíteni” – összegzett Pataki Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?