Ellehetetleníti a háziorvosi rendelők működését a költségvetés-tervezet

Az összeomlás szélén áll a romániai egészségügyi alapellátás – húzta meg a vészharangot a Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) pár nappal a 2019. évi költségvetés-tervezet közzététele után. A szakmai szervezet Kovászna megyei vezetője, Lucia Sereș szerint a tervezett finanszírozás 6 százalékos növelése elfogadhatatlan, tavalyhoz képest legalább 9 százalékkal kellene bővíteni a támogatást ahhoz, hogy fedezni tudják a családorvosi rendelők működését.  

A politikai döntéshozók szisztematikusan elhanyagolják a háziorvosi rendszert, az idei költségvetés-tervezet miatt krízishelyzetbe kerülnek a rendelők – adott hangot a családorvosok elégedetlenségének közleményében a szakmai szervezet. A SNMF az illetékes hatóságktól azt kéri: biztosítsanak stabilitást a háziorvosi rendelőknek, mert ez az alapja egy hatékonyan működő közegészségügyi rendszernek.

A költségvetés tervezete szerint 2018-hoz képest 6 százalékkal növelnék meg a családorvosi rendszer támogatását, ám ez mindössze az infláció által generált áremelkedések fedezésére lesz elegendő, mutatott rá a Háziorvosok Országos Szövetsége. Hozzátették, a rendszer szisztematikus alulfinanszírozása a betegeket is veszélybe sodorja.

A múlt héten ismertetett számok szerint idén 9,4 milliárd lejt irányoznának elő az állami költségvetésből az egészségügyre, 64,6 százalékkal többet, mint 2018-ban.  

A háziorvosokat tömörítő szervezet továbbá rámutatott: tavaly is csak 17 százalékkal nőtt az egészségügy családorvosokra szánt összege, ami az Országos Egészségbiztosítási Alap (FNUASS) kevesebb mint 6 százalékát jelenti. Emiatt a családorvosi rendelők „túlélő üzemmódba” kapcsoltak, holott az állami kórházakban dolgozók bére akár száz százalékkal is megnőtt 2017-hez képest.

A családorvosok bizakodtak abban, hogy a méltánytalan helyzet megváltozik, és több állami finanszírozást kapnak. „A családorvosok erőfeszítést tettek azért, hogy a rendelők akkor is működhessenek, ha az alkalmazottak nem kaphattak béremelést, és semmilyen beruházást nem lehetett eszközölni” – olvasható a közleményben.

Legalább 9 százalékos növelésre lenne szükség

Lucia Sereș, a Háziorvosok Országos Szövetségének Kovászna megyei elnöke a Maszol érdeklődésére kifejtette: súlyosan alulfinanszírozott a romániai háziorvosi rendszer, és egyre mélyül a szakadék a családorvosok és az állami kórházakban dolgozó orvosok bérezése között. Úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy a költségvetés tervezete szerint idén csak 6 százalékkal növelnék a háziorvosi rendszer finanszírozását. A háromszéki háziorvos szerint legalább 9 százalékos emelésre lenne szükség ahhoz, hogy fedezni tudják a családorvosi rendelők fenntartását.

Lucia Sereș rámutatott, hogy az elmúlt időszakban többször is felhívták – eredménytelenül –  a kormány és a törvényhozók figyelmét arra, hogy súlyosan alulfinanszírozott a családorvosi rendszer. Meglátása szerint többek között emiatt csökken jelentős mértékben a háziorvosok száma.

Az orvos kifogásolja azt is, hogy egyre nagyobb a szakadék a kórházakban dolgozó orvosok és a háziorvosok bevétele között. Sürgősen szükség lenne új háziorvosokra, de ilyen körülmények között nem csábító ez a szakma a fiatalok számára, így nem várható, hogy betöltik az idősebb orvosok visszavonulása után keletkezett űrt, részletezte.

Nagy az orvoshiány

A SNMF 2014-es adatai szerint több mint 500 romániai településen háziorvoshiány van, azaz vagy a szükségesnél kevesebb orvos van, vagy pedig egyetlen családorvos sem teljesít szolgálatot a településen. A szakmai szervezet ennél frissebb adatokhoz nem fér hozzá, viszont becslései szerint ma még súlyosabb lehet a helyzet, elsősorban a kivándorlás és a nyugdíjba vonulások miatt. 

A Hotnews közzétette a szakmai szervezet interaktív térképét, amelyen böngészhető, hogy hol mekkora a háziorvoshiány.

Kapcsolódók

Kimaradt?