Afrikai sertéspestis: folytatódtak a kényszervágások Háromszéken

A hatóságok újabb sertéstartó gazdaságokat találtak a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, így a sertéspestis-fertőzés miatt kedden is folytatták a disznóállomány leölését, közölte Sikó Barabási Sándor főállatorvos.

A szakember tájékoztatása szerint ezen a héten eddig összesen 127 sertést vágtak le és temettek el, ezzel megszűnt létezni az őrkői disznóállomány. Ugyancsak kedden leölték a másik fertőzés gócpontként kezelt sepsikőröspataki gazdaságban tartott 17 disznót. A kényszervágásokat követően az állategészségügyi hatóság elvégezte az elsődleges fertőtlenítést, de a következő napokban újabb fertőtlenítőakciókat tartanak.

Sikó Barabási Sándor felhívta a figyelmet, hogy eleshetnek az állami kártérítéstől azok az őrkői és sepsikőröspataki állattartók, aki eddig nem jelentetté be a birtokukban lévő disznókat és később azok lebetegednek.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a következő 60 napban mindkét helyen fenntartja a vesztegzárat: a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed, illetve Sepsikőröspatak község be- és kijáratainál ellenőrző és fertőtlenítő pontokat állítottak fel a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. Ugyanakkor a térségben ellenőrzik az állatmozgásokat és élelmiszerszállításokat. A hatósági állatorvosok az elkövetkező napokban felleltározzák a Sepsiszentgyörgyön és a környező falvakban lévő sertésállományt.

A háromszéki főállatorvos arra is figyelmeztetett, hogy a két fertőzésgócpontban a leölt állatállomány helyébe a következő 60 napban tilos sertéseket bevinni, akik ezt nem tartják be, pénzbírságot kaphatnak. Felhívta a háromszéki gazdák figyelmét, hogy ha sertésük lebetegszik, azonnal jelentsék a körzeti állatorvosnak, és ne temessék el vagy dobják szemétdombra, mert az bűncselekménynek számít.

A fertőzés további terjedésének megfékezése érdekében azt javasolják minden disznótartó gazdának, hogy az istálló bejáratához tegyenek egy tálat marószóda oldattal  vagy klórmésszel, és használjanak külön csizmát, amit fertőtlenítsenek. Nagyon fontos, hogy kívülállókat, főként az állatbölléreket ne engedjenek be az istállójukba. A gazdán kívül kizárólag az állatorvost engedjék be az istállóba, és csak akkor, ha ő is fertőtlenítette a lábbelijét. Fontos az is, hogy a disznókat ne etessék ételmaradékokkal – sorolta javaslatait a háromszéki főállatorvos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?