Kedden volt az autizmus világnapja

Háromszéken két központban foglalkoznak autista vagy autisztikus tünetekkel rendelkező fiatalokkal. A Kovászna megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária elmondta: a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar utcai autisztikus és érzékelési zavarokban szenvedők számára létrehozott nappali központban 19 gyereket látnak el, míg a kilyéni otthonba naponta 28 fiatalt fogadnak.

Ezekben a központokban kedden emlékeztek meg az Autizmus Világnapjáról. A sepsiszentgyörgyi központban az autisztikus zavarokban szenvedő kicsikkel nevelők, pszichológus és szociális munkás foglalkozik. Az egyénre szabott terápia célja: a kommunikáció fejlesztése, szociális készségek javítása, az önállósodás elősegítése és mozgásfejlesztés.

autAutista gyerekek számára nyílik iskola Kolozsváron. Románia első olyan állami tanintézete, ahol csak az autista gyerekek ellátására szakosodnak, Kolozsváron nyílik. A szeptemberben megnyitó iskolában óvodai csoport és elemi osztályok is lesznek. Legfennebb 6 gyermek lesz egy osztályban. Az oktatás reggel 8 órától délután 4 óráig tart, tanítást és terápiás foglalkozást is magába foglal. A kolozsvári iskolában tanácsadói iroda, gyógytorna- és ergoterápia-terem, valamint tankonyha és tankert is a rendelkezésére áll majd az autista gyermekeknek, egy nagy-britanniai tanintézet mintájára. (kolozsvariradio.ro)

Kilyénben működik egy felmérő és tanácsadó központ, itt azokat a családokat fogadják, ahol valakinél autisztikus tüneteket észlelnek. Kovászna megyében 56 személyt diagnosztizáltak autizmussal, közülük ötvenen kiskorúak. Minden háromszéki betegnek úgynevezett autista- kártyát készítettek, amely tartalmazza a nevét, leírja a betegség tüneteit, hogy ha a tulajdonosa elvész, vagy egyedül utazik és a megszokottól eltérően viselkedik, akkor a körülötte levők tudják, mit kell tenni.

Az autizmus idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, a normálistól eltérő viselkedésben nyilvánul meg. A tünetek leginkább az első öt életévben jelentkeznek, és a beteg egész életében mások gondozására szorul. 2007-től nyilvánították az Autizmus Világnapjává április 2-át, amikor a társadalom figyelmét hívják fel arra, hogy megértéssel kezelje ezeket a gyerekeket, felnőtteket.

Kimaradt?