FRISSÍTVE – Vélhetően nem az influenza okozta a háromszéki kisfiú halálát

Nyolcvanegyre nőtt az influenza miatt elhunyt személyek száma - jelentette be kedden Sorina Pintea egészségügyi miniszter. FRISSÍTÉS1: Az áldozatok száma 82-re nőtt. FRISSÍTÉS2: A háromszéki kisfiú halálát vélhetően nem az influenza okozta. 

A legutóbbi áldozat egy 2 éves Kovászna megyei kisfiú, aki „valószínűleg nem volt beoltva grippe ellen” - mondta Pintea. Közlése szerint a gyermek mellett életét vesztette egy 83 éves Giurgiu megyei nő is. A tárcavezető elmondta: az influenzavírus „szereti a hideget”, ezért a hét végétől ismét a járvány megerősödésére számítanak.

Szerdán Sorina Pintea egészségügyi miniszter múlt szerdán országos influenzajárványt hirdetett.  Hogy ez pontosan mit jelent, arról Molnár Géza virológust kérdeztük, interjúnkat itt olvashatja

FRISSÍTÉS1: Életét vesztette influenza okozta szövődményben egy 83 éves Prahova megyei nő is. Így a kór halálos áldozatainak száma 82-re nőtt.

FRISSÍTÉS2: Bukarestben hunyt el az a kétéves háromszéki kisfiú, akit A típusú influenzafertőzéssel diagnosztizáltak. A gyermeket súlyos krónikus betegséggel kezelték egy fővárosi kórházban, és betegsége mellett kimutatták szervezetében az influenzafertőzést is, de halálát vélhetően nem ez okozta – mutatott rá Ágoston László, a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Az Országos Közegészségügyi Hatóság keddi tájékoztatása szerint a Kovászna megyei kisfiú és a 83 éves Prahova megyei nő sem volt beoltva grippé ellen, és mindketten más betegségben is szenvedtek. A háromszéki kisfiú is egy nagyon súlyos, krónikus betegség miatt került a fővárosi kórházba.

Ágoston László elmondta, Háromszéken eddig négy esetben állapították meg gyorsteszttel az influenzafertőzést, két mintát küldtek a bukaresti laboratóriumba, de onnan nem igazolták vissza a fertőzést. Kovászna megyében ezen a héten 2 százalékkal emelkedett a felső légúti megbetegedésben szenvedők száma az elmúlt héthez képest, számuk 3 000 alatt van. A tüdőgyulladással kezelt betegek száma viszont 7 százalékkal csökkent az elmúlt héthez képest a megyében, részletezte.

A szakemberek azt remélik, hogy az iskolai vakációnak köszönhetően csökken az influenzafertőzés terjedése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?