Elszabadultak az indulatok a disznók kényszervágása miatt az Őrkő negyedben

Az afrikai sertéspestis fertőzés terjedése miatt hétfőn leölték és eltemették az összes disznót a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben.

A helybéliek "nem örvendtek" a hatósági kényszerintézkedésnek, az állategészségügyi szakembereknek csendőri segítségre volt szükség, hogy fékezzék az indulatokat.

Az Őrkő negyed hatósági zárlat alatt van, a csendőrök és rendőrök a negyedbe vezető minden utat szigorúan felügyelnek, gyalog és autóval csak az ott lakókat engedik be, a kijövő autókat pedig fertőtlenítik és ellenőrzik, hogy ne vigyenek ki onnan élő állatot és húst.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint hétvégén a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben még egy disznóról kiderült, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött ezért hétfőn elrendelték a negyedben tartott mintegy 60 sertés kényszerlevágását, hogy megvédjék Kovászna megyét a fertőzés elterjedésétől.

Értesülésünk szerint a környékbeli gazdák a kényszervágásoktól tartva elkezdték maguk levágni a disznókat, miután múlt héten a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi szemétgödörbe eldobott két disznótetemről beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el az állatok, illetve hétfőn beigazolódott, hogy egy sepsikőröspataki háztartásban is elhullott egy fertőzött disznó.

A főállatorvos arra figyelmezteti azokat a gazdákat, akik a hatósági intézkedést megelőzendő levágták a disznójukat, hogy a húsból ne adjanak kóstolókat és a húst ne vigyék ki a településről, mert félő, hogy ezzel terjesztik a fertőzést. Az afrikai sertéspestissel fertőzött disznóhús emberre nem veszélyes, az csak házi és vaddisznók körében terjed. Az afrikai sertéspestis vírusa azonban a fagyasztóban is megél néhány hónapig így az is előfordulhat, hogy később okoz fertőzést a háztartásban tartott állatoknál.   

Sepsikőröspatakon is elrendelhetik a kényszervágást

Az Őrkő negyed után újabb afrikai sertéspestis gócpontot azonosítottak Háromszéken. Ezúttal Sepsikőröspatakon, egy háztartásban találtak egy elhullott disznót, amelyről a bukaresti laborvizsgálatok hétfőn beigazolták, hogy afrikai sertéspestis miatt pusztult el.

Értesülésünk szerint a sepsikőröspataki háztartásban közel 20 disznót nevelnek. A gazda vasárnap telefonált a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, hogy egyik sertés beteg, amíg a hatóságok a helyszínre érkeztek az állat már elhullott. Kisgyörgy Sándor sepsikőröspataki polgármester szerint a Kovászna megyei járványügyi bizottság zárlat alá helyezte a háztartást.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint valószínű elrendelik a sepsikőröspataki gazda által tartott közel 20 sertést leölését. A környékbeli háztartásokban csak akkor rendelnek el kényszervágást, ha a fertőzés tovább terjed. A sepsiköröspataki önkormányzat kijelölt egy bekerített és őrzött területet, ahová a kényszerlevágáskor a disznó tetemeket klórmészben elhelyezik és fóliával borítják. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?