Óriási büntetéseket róttak ki tavaly tűzvédelmi szabálysértésekért Háromszéken

Óriási büntetéseket osztott tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt a háromszéki katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU). Adrian Simtea parancsnok évértékelő sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy tavaly több mint 3 300 tűzvédelmi szabálysértést állapítottak meg, és közel 850 000 lej értékben bírságoltak meg vállalkozásokat, intézményeket, önkormányzatokat és különböző beruházások kivitelezőit.

Ez az összeg hatszor több, mint amennyi büntetést 2017-ben kiosztottak tűzvédelmi szabálysértésekért, mutatott rá a tűzoltósági parancsnok. Magyarázata szerint ennek oka, hogy az elmúlt esztendőben gyakrabban szerveztek ellenőrző akciókat, ugyanis lejárt a 2006/307-es törvény által szabott határidő, ameddig a cégek, intézmények, önkormányzatok büntetés nélkül kiválthatták a tűzvédelmi engedélyeket és kijavíthatták az épületeik hiányosságait.

A Készenléti Felügyelőség (ISU) parancsnoka, Adrian Simtea beszámolója szerint tavaly 131 tűzvédelmi engedélyt állítottak ki Kovászna megyében és 219 kérést visszautasítottak, mert az épületek nem feleltek meg a tűzvédelmi előírásoknak.

A tűzoltóparancsnok emlékeztetett, hogy a 64 halálos áldozatot követelő 2015-ös bukaresti Colectiv klubban történt tűzeset után szigorították a szabályokat, ezt követően meredeken emelkedett a tűzvédelmi engedély kérések száma. Hozzátette: tavaly tanácskoztak a háromszéki urbanisztikai szakemberekkel, és ennek következtében a korábbi időszakhoz képest az elmúlt esztendőben sikerült csökkenteni az elutasított tűzvédelmi kérések számát.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?