Leölik a sertésállományt a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben

Egy újabb afrikai sertéspestis-gócpont alakulhatott ki Háromszéken, ezúttal a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedhez közel fekvő Sepsikőröspatakon. Egy háztartásban egy elhullott disznót találtak, amelyről feltételezik, hogy afrikai sertéspestissel volt fertőzött. A hivatalos laboreredményeket hétfő délutánra várják. Közben hétfőn elrendelték az Őrkő negyedben tartott összes sertés elpusztítását. 

Értesülésünk szerint a sepsikőröspataki háztartásban mintegy 20 disznót nevelnek, a gazda vasárnap telefonált a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, hogy az egyik sertés beteg. Amíg a hatóságok a helyszínre érkeztek, az állat már elhullott. Labormintát vettek tőle, és annak eredményét hétfő délutánra várják.

Kisgyörgy Sándor sepsikőröspataki polgármester elmondta, a Kovászna megyei prefektúrán tanácskoztak, és zárlat alá helyezték a fertőzésgyanús háztartást. Amennyiben beigazolódik az afrikai sertéspestis jelenléte, mind a 20 sertést le kell vágni. A sepsikőröspataki önkormányzat ki kellett jelöljön egy állandóan őrzött területet, ahová az esetleges kényszerlevágáskor a disznótetemeket klórmészben elhelyezik.

Minden állatot elpusztítanak az Őrkő negyedben

Kisgyörgy Sándor szerint a környékbeli gazdák a kényszervágásoktól tartva elkezdték maguk levágni a disznókat, miután múlt hét pénteken a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi szemétgödörbe eldobott két disznótetemről beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el az állatok, illetve a sepsikőröspataki háztartásban is fennáll a fertőzés gyanúja.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos kijelentette, ez ellen nincs mit tenniük, amíg hivatalosan be nem igazolódik a fertőzés jelenléte. A hatóságok ugyanis csak akkor léphetnek közbe törvényesen, ha az adott háztartásban hivatalosan igazolják a fertőzés jelenlétét.

A háromszéki főállatorvos ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy hétvégén a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben még egy disznóról kiderült, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött, ezért hétfőn elrendelték a negyedben tartott mintegy 60 sertés kényszerlevágását, hogy megvédjék Kovászna megyét a fertőzés elterjedésétől. Az Őrkő negyedi romák „nem örvendenek” ennek az intézkedésnek, mutatott rá Sikó Barabási Sándor, aki szerint a csendőrség és rendőrség támogatásával tesznek eleget a kényszerintézkedésnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?