A többéves Zöldövezet program eddigi legjobb pályázatait támogatja

Ötvenegy pályázatot támogat idén a Zöldövezet programon keresztül a MOL Románia és a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány. Összesen 627 ezer lejt fognak kiosztani.

A program városi zöldövezetek kialakítását, illetve felújítását célzó kategóriájában az elbíráló bizottság 86 pályázat közül választott ki 27 nyertes projektet. A pályázatok keretében a nyertes civil szervezetek iskola- és óvodaudvarokat, közparkokat, gyerekelhelyező központok udvarát alakítják át huszonegy városban, az ország számos megyéjében, többek között Hargitában is.

E kategóriában díjazásra javasolt Hargita megyei szervezetek: Zöld Székelyföld Egyesület (Csíkszereda), Concordia Egyesület (Balánbánya), Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport (Székelyudvarhely), Aufónia Kulturális Egyesület (Székelyudvarhely).

A védett területekre vonatkozó kiírás keretében 81 pályamunka érkezett az alaptványhoz, amelyből 24-et fognak támogatni. Itt egy projekt esetében a maximálisan megpályázható összeg 20 ezer lej volt, a nyertesek Junior Ranger-tevékenységekre, tanösvények kialakítására, a rezervátum napja és a biodiverzitás napja alkalmából megszervezendő eseményekre kaptak támogatást.Zoldovezet-program Daradics-Kinga-MolRomania Potozky-Laszlo Polgartars-Alapitvany HSZI 04

E kategóriában díjazásra javasolt Hargita megyei szervezetek: Misgurnus Egyesület (Csíkszereda), Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság (Korond), Amőba Öko Központ (Gyergyószentmiklós).

„Az idén beérkezett pályázatok elbírálása után kijelenthetjük, minőség, igényesség és kreativitás tekintetében a többéves program eddigi legjobb kiírásáról beszélünk. Külön öröm számomra az olyan pályázatok megjelenése, amelyeken keresztül bizonyos védett területek mozgássérültek számára is elérhetővé és látogathatóvá válnak" – osztotta meg véleményét Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója. Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója a nagyszámú pályamunkát a természetvédelmi területek és a városi zöldfelületek iránti aktív érdeklődéssel magyarázta.

A Zöldövezet program keretében az elmúlt hét évben 275 pályázatot díjaztak, összesen 702 ezer eurónak megfelelő lej értékben.

Kimaradt?