Afrikai sertéspestis: hatósági zárlat alatt Sepsiszentgyörgy Őrkő negyede

Szigorú hatósági felügyelet alá került a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed, miután pénteken a laborvizsgálatok igazolták, hogy a szemétgödörbe kihajított két disznótetem afrikai sertéspestissel volt fertőzött.

Az Őrkő negyed fele vezető utcák bejáratait csendőrök, rendőrök és az állategészségügyi hatóság szakemberei felügyelik, minden ki és bemenő autót fertőtlenítenek, és ellenőrzik, hogy ne vigyenek ki onnan élő állatot és húst.

A fertőzés gócpontjának számító Kender utcai háztartást és közvetlen környezetét szigorú zárlat alatt tartják. Ha a következő 45 nap alatt nem bukkan fel újabb beteg állat, a fertőzés gócot felszámoltnak tekintik, mondta el Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos a pánikkeltést megelőzendő hozzátette: egyelőre nem merült fel annak lehetősége, hogy a fertőzés közvetlen közelében, az Őrkő negyedben lévő 61 darab disznót le kellene vágni. A szakember szerint csak a fertőzés gyanús sertések esetében rendelnek el kényszervágást és megsemmisítést.

A háromszéki főállatorvos ugyanakkor felszólítja a lakosságot, hogy ha valakinek a háztartásában elpusztul egy sertés, azonnal jelentse a körzeti állatorvosnál, ugyanakkor fontos, hogy az elpusztult állatot ne dobják el vagy ássák el, az ugyanis bűncselekménynek minősül. Sikó Barabási Sándor rámutatott, hogy az afrikai sertéspesti fertőzés fejleményeiről folyamatosan tájékoztatják a lakosságot.

A rendőrség is vizsgálódik

Mint arról beszámoltunk, az őrkői kőbánya környékén két kidobott sertéstetemben igazolták az afrikai sertéspestis jelenlététét. Értesülésünk szerint a sepsiszentgyörgyi Kender utcában lakó család már közel egy éve nevelte a disznókat, amelyek nem voltak hivatalosan bejelentve, nem volt azonosító fülszámuk.

Az állatokat többnyire szeméttárolókból származó ételmaradékokkal etették. A család a két elhullt disznót még január 29-én (kedden) dobta ki az őrkői kőbánya környékén, a hatóságok január 31-én (csütörtökön) találták meg a tetemeket, azokból vért vettek, és beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el. A fertőzés megjelenésének körülményeit az állategészségügyi hatóság és a rendőrség is vizsgálja, és felhívják a figyelmet, hogy az elhullott állatok tetemének kidobása bűncselekménynek minősül.

Sikó Barabási Sándor ugyanakkor emlékeztet, hogy az afrikai sertéspestis embereket nem veszélyeztet, a fertőzés a házi és vaddisznók esetébe okoz megbetegedést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?