Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben

A sepsiszentgyörgyi őrkői kőbánya környékén két kidobott sertéstetemben igazolták az afrikai sertéspestis jelenlététét a hatóságok.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság péntek késő esti közleményében arról tájékoztat, hogy a bukaresti laborvizsgálatok beigazolták, hogy mindkét állat afrikai sertéspestis fertőzés miatt hullott el. A háromszéki hatóságok azonnali intézkedéseket hoztak, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését: közlekedési korlátozásokat vezettek be, fertőtlenítettek és ellenőrzik az állatok és termékek mozgását.

Értesülésünk szerint a sepsiszentgyörgyi Kender utcában lakó család már közel egy éve nevelte a disznókat, amelyek nem voltak hivatalosan bejelentve, nem volt azonosító fülszámuk. Az állatokat többnyire szeméttárolókból származó ételmaradékokkal etették. A család a két elhullt disznót még január 29-én (kedden) dobta ki az őrkői kőbánya környékén, a hatóságok január 31-én (csütörtökön) találták meg a tetemeket, azokból vért vettek és beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el. A fertőzés megjelenésének körülményeit az állategészségügyi hatóság és a rendőrség is vizsgálja, és felhívják a figyelmet, hogy az elhullott állatok tetemének kidobása bűncselekménynek minősül.

A hatóságok a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed 3 kilométeres körzetében védelmi övezetet alakítottak ki, 10 kilométeres körzetben felügyeleti övezetet van érvényben. Ebben a térségben a fertőzés gyanús sertéseket feláldozzák, ezekért az állam kárpótlást fizet. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor közleményben felszólítja a gazdákat, hogy minden megbetegedést, vagy sertéspusztulást azonnal jelentsenek, illetve kéri a lakosságot, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a fertőzés megfékezésében, hiszenz afrikai sertéspestis jelentős anyagi és gazdasági károkat okozhat.

Sikó Barabási Sándor ugyanakkor emlékeztet, hogy az afrikai sertéspestis embereket nem veszélyeztet, a fertőzés a házi és vaddisznók esetébe okoz megbetegedést.

Kapcsolódók

Kimaradt?