Kevés a pénz, sok a bürokrácia a vizitdíjjal – a háromszékiek szerint

A sepsiszentgyörgyi kórházban várhatóan jövő hétfőtől vezetik be a vizitdíjat, amit a kezelés időtartamától függetlenül egyetlen alkalommal, a kórházból való távozáskor kell megfizetni, tájékoztatott András Nagy Róbert, a Kovászna megyei kórház menedzsere. A kórház a törvény által megszabott legalacsonyabb összeget, tehát 5 lejt javasol elfogadásra a vezetőtanácsnak, amely pénteken dönt erről az intézkedésről.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató nem látja értelmét a rendelkezésnek, hiszen a vizitdíjból származó bevétel az egészségügyi intézmény számára elenyésző, viszont növeli a bürokráciát, és többletmunkát ró az alkalmazottakra.Spitalul-Judetean

A Kovászna megyei sürgősségi kórházba évente átlag 22 ezer beteget utalnak be, ha ebből leszámítják azokat, akiket a törvény mentesít a vizitdíj befizetése alól, akkor egy esztendőben legtöbb 30 ezer lejnyi összeg folyik a kórház kasszájába, mondta András Nagy Róbert. Hozzátette: törvény szerint nem kell fizetniük a kiskorúaknak, a 26 évnél fiatalabb diákoknak, a 740 lejnél kevesebb összegre jogosult nyugdíjasoknak, a fogyatékosoknak, várandósoknak, az egészségügyi programokban résztvevőknek, a sürgősségi ellátásban részesülő pácienseknek, a jövedelemmel nem rendelkezőknek, vagy minimálbér alatt keresőknek, és azoknak, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Hasonlóképpen 5 lejes vizitdíjat vezet be a kézdivásárhelyi kórház is. Kelemen András igazgató szerint havonta áltag 600 beteget utalnak be, de többségük mentesül a díj kifizetése alól. „A legalacsonyabb összeget szabtuk meg, ha már úgyis kénytelenek vagyunk bürokráciával és nyugtákkal irritálni a lakosságot"- mondta Kelemen András.

Kimaradt?