Kétezer sofőr nem fizetett tavaly parkolási díjat Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön évről évre csökken a parkolási díjak kifizetése nélkül állomásozó autók száma, mutat rá a tavalyi évi beszámolójában a helyi rendőrség. Elemzésük szerint 2018-ban közel 2 000 parkolási bírságot szabtak ki olyan autósoknak, akik nem fizették ki a városközponti parkolási díjat.

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön aki nem tartja be a parkolási díj kifizetésére vonatkozó szabályokat, annak a helyi rendőrség munkatársai az autója ablakában hagynak egy fényképes jegyzőkönyvet, illetve felkínálják a lehetőséget, hogy ha 24 órán belül befizetnek 15 lejt – az egész napra érvényes parkolási díjat – a városkasszába, akkor kiválthatják az 50 lejes büntetést.  

A helyi rendőrség beszámolója szerint a tavaly tetten ért sofőrök közül 1 616 személy élt a lehetőséggel, és kifizette a napi parkolási díjnak megfelelő 15 lejt. A fennmaradó, ki nem fizetett 329 bírság esetében a járművek tulajdonosának beazonosítását követően a helyi rendőrök kiállították a szabálysértést megállapító jegyzőkönyveket.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség tavaly 234 tilosban – például zöldövezeten  – parkoló autót azonosított, ezek közül 92 autótulajdonost megbüntettek összesen 14 850 lejre, a többi szabálysértő írásos figyelmeztetést kapott. Ugyancsak az elmúlt esztendőben összesen 63 510 lej értékű pénzbírságot róttak ki a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök különböző közúti forgalomra vonatkozó szabálysértések miatt. Járdára való parkolásért 227 autós kapott bírságot, tilosban való megállásért 196 sofőrt büntettek, tilos helyre való behajtásért 105-, útkereszteződésben való megállásért 12-, biciklisávon való megállásért 6-, buszmegállókban 2-, szabálytalan parkolásért 2-, és  folytonos vonal mellett való megállás miatt 1 sofőrt bírságoltak.

A helyi rendőrök szerint Sepsiszentgyörgyön főként a Lázár Mihály utcában, a Széna utcában és a volt Nemzeti Bank épülete előtti részen, a Művész Mozi közelében voltak kénytelenek járdára való parkolásért büntetni.

Közösségi ügyeket támogatnak a befolyt összegből

Mint arról beszámoltunk, a tavalyi évtől a sepsiszentgyörgyi önkormányzat különböző közösségi problémák megoldását támogatja a parkolási díjakból befolyt összegekből. A városkasszába begyűlt összeg feléből az oktatási intézmények digitalizációját támogatják, az összeg egynegyedét a kerékpárral közlekedők támogatását célozó programokra költik, míg a fennmaradó 25 százalékkal a fogyatékkal élő sepsiszentgyörgyiek helyzetén próbálnak könnyíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?