Továbbra sincs tettese a nagyváradi zászlóégetésnek

Egyelőre nincs fejlemény annak a lánynak az ügyében, aki a múlt év végén megpróbálta felgyújtani az RMDSZ-székházánál a magyar zászlót – nyilatkozta szerdán a Maszolnak Cseke Attila.

A Bihar megyei RMDSZ elnöke elmondta: továbbra is azt várnák, hogy a rendőrség mielőbb azonosítsa az elkövető személyt vagy személyeket a videofelvétel alapján. Közlése szerint kaptak egy levelet a prefektúrától, amelyben a kormányhivatal magyarázatot kért a zászló kifüggesztésének körülményeiről.

„Erre hosszan fogunk válaszolni, mert úgy látjuk: van a törvényes háttér ismertetése mellett azt is el kell mondani, hogy például Bihar megyében más kisebbségek (például a szlovák, a német és a zsidó) is használnak nemzeti, akár az anyaország zászlajával megegyező zászlót, akár közintézményeken is, és ezekkel eddig nem volt és most sincs gond” – magyarázta a politikus. A prefektusnak azt is bemutatják, hogy Magyarországon hogyan használja a nemzeti lobogót a román kisebbség, de európai példákat is ismertetnek.

Cseke Attila hozzátette: a magyar zászló a felgyújtási kísérlete után kezdett el zavarni egyeseket. Szerinte a román médiában érezhető egy „elterelő hadművelet”, amellyel azt üzennék a társadalomnak, „hogy nem történt semmilyen súlyos dolog, hiszen a zászló is törvénytelen volt kitéve, így az a fiatal hölgy, aki fel akarta gyújtani, nem is biztos, hogy törvénytelenséget csinált.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?