Elhallgatják az influenzás haláleseteket a kórházak

Az egészségügyi minisztérium azért nem döntött még arról, hogy indokolt-e az influenzajárvány kihirdetése, mert a kórházak mulasztása miatt nem ismert a megbetegedések és halálesetek pontos száma.

Erről Sorina Pintea miniszter beszélt kedd este a Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban. A tárcavezető elmondta, akad olyan megye, ahol az influenzának négy halálos áldozata volt, de egyiket sem jelentették a kórházak. A 49 bukaresti kórházból pedig csak 17 jelentett eseteket, pedig ennél jóval több intézménybe utaltak be influenzás tünetekkel betegeket.

„A birtokomban lévő adatok alapján nem tudjuk megállapítani, hogy van-e járvány vagy sem. Miniszterként nem hozhatok döntést részleges adatok alapján. (…) Elképzelhető, hogy a jelentett eseteknél jóval nagyobb a megbetegedések száma. (…) Ez súlyos felelőtlenség, amit számon fogok kérni a kórházakon” – jelentette ki Sorina Pintea.

Mint ismert, ötvennégyre nőtt kedd estére az influenza halálos áldozatainak száma. Sorina Pintea egészségügyi miniszter múlt héten közölte: ezen a héten dől el, hogy kihirdetik-e az influenzajárványt Romániában. Interjúnkat Molnár Géza virológussal az influenzáról itt olvashatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?