FRISSÍTVE - Eredménytelenül zárultak a tárgyalások a MOGYE magyar diákjainak helyzetéről

FRISSÍTVE: Eredménytelenül zárult hétfő este a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatának helyzetéről tartott tárgyalás az intézmény vezetője, illetve a magyar oktatók képviselői és az RMDSZ politikusai között – számolt be az Erdély Televízió.

A mintegy négyórás találkozón Leonard Azamfirei rektorral és Constantin Copotuiu prorektorral Kelemen Hunor szövetségi elnök, Novák Zoltán szenátor, Vass Levente képviselő, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Mircea Dușa prefektus, valamint a magyar oktatók részéről Szabó Béla, Nagy Előd és Szilágyi Tibor egyeztetett.

Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. A magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el ezt a vizsgáztatási módot, és hasonló nehézségi fokban, hasonló stílusban, hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot. A tanárok a közös vizsgarendszert többek között azért tartották problémásnak, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. 

Leonard Azamfirei rektor a tárgyalások után elmondta: azt a kompromisszumos javaslatot tették a magyar oktatóknak, hogy az egyetem elismeri az eddigi vizsgák eredményeit, ha a továbbiakban az egyetemi chartában is rögzített egységes vizsgatételek alapján tartják a vizsgákat. Ezt azonban a magyar tagozat képviselői elutasították.  

Kelemen Hunor a tanárokkal szembeni bizalmatlanság jeleként értelmezte, hogy az egyetem vezetése nem engedi meg a professzoroknak, hogy úgy tanítsanak és úgy vizsgáztassanak, ahogy jónak látják. "Ezt a bizalmatlanságot fel kell oldani" - jelentette ki. Hozzátette: a felek megegyeztek arról, hogy a vizsgaidőszak után folytatódnak a tárgyalások, amelyeknek immár az önálló magyar kar kérdését is rendezniük kell.

 

Az RMDSZ-elnök szerint nincsen olyan érv, amivel meg lehetne magyarázni, hogy az egyetemen működhet angol nyelvű kar, és nem működhet magyar nyelvű kar. Arra utalt, hogy az önálló magyar oktatási struktúrák létrehozását évek óta következetesen elutasító egyetemi vezetés január közepén angol nyelvű kar létrehozásáról döntött. 

A magyar tagozat vezetője, Szabó Béla az ETV-nek adott nyilatkozatában a rektort okolta a tárgyalások kudarcáért. Úgy vélte, hogy az egyetem román vezetőségének nehéz lesz elmagyarázni a diákoknak és a minisztériumnak, hogy egy egész tagozat lezáratlan. Ezzel arra utalt: az intézmény szenátusának tavaly decemberi döntése miatt elképzelhető, hogy a magyar diákok vizsgáit nem ismerik el.

A magyar kar létrehozásáig el sem jutottak a felek. „Ha ilyen kis dolgokban nem tudunk megegyezni, akkor hogy vethetnénk véget négy óra után egy nyolc éve tartó vitának” – fogalmazott Szabó Béla, aki szerint a tavaly decemberi szenátusi döntés akadémikusi minőségükben is sérti az oktatókat. „Egy tanár azért kapta a doktori, professzori státuszt, mert szaktekintély, elismerik a munkáját. Ez a döntés semmibe veszi őket, és egyszerű fordítókká degradálja” – jelentette ki.

„Nem tűrjük az igazságtalanságokat!”

A hétfői tárgyalás előtt megközelítőleg ezer diák gyűlt hétfőn a rektori hivatal elé, hogy követelje a magyar kar létrehozását. „Tartsák be azt a törvényt, amit nyolc évvel ezelőtt hoztak meg és a Babes-Bolyai, illetve a Színművészeti Egyetem hasonmására nálunk is alakuljon meg végre a különálló magyar kar” – jelentette ki Ladányi Emmánuel, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség volt elnöke az ETV-nek.

 

A diákok a szerintük utolsó pillanatban megváltoztatott vizsgáztatási szabályzatot is kifogásolták. És úgy általában az elmúlt években végbement változásokat. „Engem leginkább az zavar, hogy a szessziónak meg a vizsgaperiódusnak nem arról kéne szólnia, hogy azon gondolkodunk, hogy vajon elfogadják-e a vizsgáinkat hogy vajon érdemes volt-e tanulni? Hanem arról, hogy minden erőnket összeszedve tanuljunk, és erre tudjunk csak koncentrálni” – nyilatkozta egy hatodéves hallgató.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek spontán diáktüntetések amiatt, hogy az egyetem nem ismerte el azokat a jegyeket, amelyeket az egy hete kezdődött vizsgaidőszakban úgy szereztek a diákok, hogy tanáraik nem az egységes tételekkel vizsgáztattak.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés. Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?