Hatalmas károkat okozott a hóvihar és a jég szombaton

Több mint 700 fa dőlt az útra Bukarestben a rájuk nehezedő hó és jég miatt, ötvennél is több személygépkocsiban téve kárt - közölte szombaton a belügyminisztérium. 

A belügyi tárca tájékoztatása szerint 740, az időjárás miatt kitört fát kellett eltávolítani a főváros utcáiról. Három elektromos huzal és tíz oszlop is a földre zuhant. Összesen 55 személygépkocsi rongálódott meg a leeső fáktól és oszlopoktól. Az útkarbantartóknak az úttesten felgyűlő vizet is el kellett szivattyúzniuk, majd csúszásgátlót szórtak le. 

 

A belügyminisztérium azt is közölte, a RO-ALERT rendszeren kérték a lakosságot, hogy kitört fák miatt ne vegyék igénybe az 112-es segélyhívó számot, csak abban az esetben, ha ember testi épsége vagy élete forog veszélyben. A rendszer ugyanis túlterhelt a számos telefonhívás miatt, jelenleg a katasztrófavédelem személyi állományát, valamint az 112-es számra érkező hívásokat fogadó személyzetet is ki kellett pótolni.

Áramkimaradás

Megszakadt az áramszolgáltatás Krassó-Szörény megye öt településén a rossz idő miatt. Magdalena Tocmelea, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője arról tájékoztatott, hogy jelenleg nincs áram Újsopot (Şopotu Nou), Rakittapuszta (Valea Răchitei), Szikesfalu (Sicheviţa), Petnek (Petnic) és Globukrajova (Globu Craiovei) településeken.

A megyei utakon télies körülmények között folyik a közlekedés. A hatóságok kérik az autóvezetőket, hogy hólánccal felszerelkezve induljanak útnak és indulás előtt tájékozódnak az utak állapotáról. 

Hóban rekedt turisták

Dâmboviţa megyében pénteken körülbelül hatvan turista akadt el mintegy 20 személygépkocsival a hóban a 714-es megyei úton, a moroieni-i szanatórium közelében - közölte a csendőrség. A hegyimentők segítségére és a hóeltakarító gépek kíséretére volt szükség, hogy eljuthassanak Peşterára. Az akció a segélykérő hívás után 8 órával ért véget, ekkor érkeztek meg szálláshelyükre a turisták. 

Az említett 714-es megyei úton szombaton leállt a közlekedés Padina-Peştera környékén, mivel fák zuhantak az útra. A Dâmboviţa Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a térségben tartózkodó turistákat, hogy ne induljanak útnak. A 713-as megyei utat már korábban lezárták lavinaveszély miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?