Fedezd fel Európát! – segítenek neked ebben

Másodszor hirdet pályázatot a MIÉRT és a MAKOSZ közösen Winkler Gyula EP-képviselővel azoknak az erdélyi magyar fiataloknak, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program második fordulójára.

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje csütörtökön, a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón rámutatott: a DiscoverEU projekt utazási költségeit ugyan megtéríti az EU, egy külön pályázattal azonban az étkezést és szállást is finanszírozzák most. Hozzátette: „EP-képviselőkkel, elsősorban Winkler Gyulával évek óta együttműködünk azért, hogy közelebb hozzuk az Európai Uniót a fiatalokhoz – brüsszeli látogatásokkal, a gyakornoki programmal, újabban a DiscoverEU promoválásával”.

A MIÉRT tagszervezetei köréből az elmúlt öt évben közel egymillió eurót hívtak le Erasmus+-os pályázatokkal, ezért is fontos, az EU nyitottsága arra, hogy ezeket az összegeket megduplázzák a következő hét éves ciklusban. Ugyanakkor bővíteni kellene a DiscoverEU esetében: ne csak a 18 évesek pályázhassanak, hanem 30 éves korig legyen elérhető a projekt. Olyan fiatalok is élhessenek a lehetőséggel, akik már elmúltak 18 évesek, de nem volt lehetőségük megismerkedni Európával – mondta Oltean Csongor.

Domokos Ferenc, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) elnöke kiemelte: a pályázatra ifjúsági szervezetben tevékenykedők jelentkezhetnek, ezért egyfajta jutalomként lehet ezt értelmezni a támogatást, azok számára, akik aktívak voltak diákként. „Sok fiatalnak nincs meg az a lehetősége, hogy különböző európai országokat meglátogathasson. A pályázatunk tovább bátorítja azokat, akik részt vesznek DiscoverEU-n, de nincs meg a lehetőségük arra, hogy fedezzék a további költségeket” – emelte ki.

Nem turisztikai, hanem kulturális program

„Az első pályázati kiírás egyik nyertese, Pusztán Viola beszámolójában úgy fogalmazott: az utazást követően picit jobban megismerhettük a kultúrákat, önmagunkat és szinte egész Európát otthonunknak érezzük kissé –és ez a kulcsa ennek a programnak” – fogalmazott Winkler Gyula a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy ez nem turisztikai, hanem kulturális program. „Mindannyian európai fiatalok vagytok, együvé tartoztok, ez a program alkalmat teremt arra, hogy felfedezzétek: közösek álmaitok, közösek célkitűzéseitek” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Először 2016 októberében tárgyalták a DiscoverEU – Fedezd fel Európát kezdeményezést az EP strasbourgi plenáris ülésen, ahol az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőinek nagytöbbsége támogatta az ötletet, miszerint a 18 éves fiataloknak biztosítani kell ingyenes vonatjegyeket, hogy beutazzák és felfedezzék Európa különböző helyeit. Az elképzelést sikerült gyakorlatba ültetni 2018 májusában, amikor meghirdették az első DiscoverEU program kritériumait.

„Már első alkalommal több mint 100 000 fiatal pályázott a közel 15 000 ingyenes vonatjegyre. Minden országnak megszabták, hogy hány személynek tudnak ingyenes vonatjegyet biztosítani, Románia 551 hellyel rendelkezett, amire 2393-an pályáztak. Minden országban túljelentkezés volt egyébként. A mi pályázatunkon végül egy csapat (3 tagú) 765 eurós és egy egyéni pályázó kapott 305 eurós támogatást, amelyet az utazás ideje alatt szállás, étkezés és egyéb költségeire fordíthattak” – ismertette a részleteket az EP-képviselő.

Látván az elsöprő sikert, az Európai Parlament elfogadta, hogy a 2019-es költségvetésből 16 millió eurót fordítsanak a második fordulóra, így a tavalyi év végén meghirdették újra a pályázatot. Az európai kiírás eredményei most kerülnek nyilvánosságra, ennek megfelelően indul az erdélyi magyar fiataloknak szóló pályázat is, amelyen a szállás és étkezési költségekre lehet támogatást kérni.

Kapcsolódók

Kimaradt?