Nőtt a személyforgalom, csökkent az illegális migráció a határon

Szerdán vonta meg a 2018-as esztendő mérlegét az Arad megyei határrendészet.

Tavaly 8,2 milliós személy- és 3,4 milliós gépjárműforgalmat jegyeztek a román–magyar határ Arad megyei szakaszán (a kürtösi vasúti, a nagylaki, gyulavarsándi, tornyai közúti, a nagylaki autópálya-, továbbá a négy ideiglenesen működő határátkelőn). A legforgalmasabbnak a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelő bizonyult, ahol körülbelül 6 millió utast regisztráltak, ezt követően a legtöbben (1,2 millióan) a nagylaki közúti átkelőt használták. A személyforgalom nőtt az Arad megyei határátkelőkön 2017-hez képest, ugyanis tavalyelőtt csak 7,9 millió utast regisztráltak.

A határrendészek 457 illegális határátlépőt tartóztattak fel tavaly, egy részüket a zöldhatáron, másokat a határátkelőkön különböző járművekben megbújva találtak meg, és rajtuk kívül 30 embercsempész ellen indítottak eljárást. A határsértők 85 százaléka a Közép- és Közel-Kelet országaiból származott. A legkirívóbb eset október 15-én volt, amikor is 47 személyt találtak megbújva egy kamionban a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen. A migránsok száma egyébként csökkent 2017-hez képest, amikor 2200 illegális határátlépőt állítottak meg.

Az árucsempészet megfékezése is a határrendészet feladata közé tartozik, és a leggyakrabban zárjegy nélküli alkohol- és dohánytermékeket fedeztek fel. Több mint 1770 liternyi ital és több mint 250 ezer cigarettát koboztak el – olvasható az összesítésben, amely kitér arra, hogy a legtöbbet, közel 40 ezer cigarettát egy magyar állampolgár gépkocsijának lökhárítójában találtak meg, szeptember elején.

A határátkelőkön 47 olyan gépjárművet akartak az országba hozni, amelyeket külföldön köröztek, a legtöbbször valamelyik uniós ország adóhatósága kerestette lefoglalható ingó vagyontárgyként, de volt olyan autó is, amelyet bűntárgyként tartottak nyilván. Ezeket a határrendészek elkobozták.

Kapcsolódók

Kimaradt?