Csíkszereda csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez

Csatlakozott Csíkszereda az európai Polgármesterek Szövetségéhez, az erről szóló dokumentumot Ráduly Róbert Kálmán polgármester április 2-án, kedden írta alá a megyeházán. A partnerséget a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat (HMEK) Zöld Testvérvárosok (Green Twinning) elnevezésű projektje szorgalmazta.rr

A Polgármesterek Szövetsége helyi és regionális önkormányzatokból álló európai mozgalom, amely elkötelezett az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások saját területükön való felhasználása mellett. Célja, hogy elérje, illetve túlszárnyalja az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 20 százalékos CO2-kibocsátás csökkentését.

A dokumentum aláírása és az azt követő Fenntartható Energia Akcióterv kidolgozása biztosítja a városnak, hogy a jövőben előnyben részesül az európai uniós támogatások lehívásánál, hiszen partnersége pluszpontokat jelent a projektek elbírálásánál, ez a legfontosabb hozadéka – ismertette Miklóssy Ildikó, a HMEK osztályvezetője. Hozzátette: Európában eddig több mint 4000 önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez, Romániából 61. Hargita megyében elsőként Csíkszereda írta alá a partnerséget, de tervezik Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós és Borszék, akárcsak a szomszédos megyékben Szováta és Kézdivásárhely csatlakozását is. A térségben korábban Sepsiszentgyörgy látta el kézjegyével az együttműködést.mi

A Zöld Testvérvárosok projekt célja, hogy megerősítse és növelje a közintézmények képességét és kapacitását arra vonatkozóan, hogy tevékenységeikben intézményesítsék a fenntartható energiapolitikát. Ez közvetlen tapasztalatcserén és testvérvárosi találkozásokon keresztül fog megvalósulni a már tapasztalt és a tanuló önkormányzatok között.

Felmérik a tagok igényeit: képzéseket tartanak a fenntartható energia tervezése és gyakorlatba ültetése, a részletes kapacitásépítő stratégia és az ehhez kötődő akciótervek kidolgozásának (SEAP) fejlesztése érdekében, továbbá testvérvárosi megállapodásokat, együttműködéseket kötnek. A HMEK hozzájárulása a projekthez 45 ezer euró, ebből Csíkszereda ez irányú költségeit finanszírozzák – magyarázta Miklóssy Ildikó. Tavaly szeptemberben már részt vett Szlovéniában egy workshopon Csíkszereda, Székelykeresztúr, Borszék és Sepsiszentgyörgy képviselete.

Az energiagazdálkodás ügye kompromisszumokat feltételez, de a saját mozgástér kialakításának egyik legfontosabb eleme az energetikai függetlenség – mondta a polgármester. A város eddig is támogatta a zöldenergiával működő energetikai vállalkozásokat a vegytiszta környezet érdekében, ennek a partnerségnek a vállalása is ezt segíti elő a biomassza előállítása és napelemparkok szorgalmazása mellett.

Kimaradt?