Környezetvédelmi baleset: bányavíz jutott a Lápos folyóba

Környezetvédelmi katasztrófa fenyeget Máramaros megyében, ugyanis kedden reggel jelentős mennyiségű bányavíz került a folyókba a Láposbánya patakán keresztül a Campurele bánya bezárt tárnáiból.poluare-parau-baita

Az elmúlt napok jelentős csapadékmennyisége miatt a láposbányai település közelében elhelyezett tárnákban lévő folyadékmennyiség megduzzadt, vélhetően a talajvíz emelkedése miatt, ami a biztonsági tartófalak beomlását okozhatta.

A víz átömlött az élővízbe és elárasztotta a Campurele víztisztító állomást, a szakemberek azonnal leállították ennek működését, hogy elkerüljék az esetleges fertőzés terjedését – írja az emaramures.ro hírportál. A szennyezett víz bekerült a Lápos és a Szamos vizébe is.

A szennyezett víz beáramlási sebessége 1,5 köbméter másodpercenként. A katasztrófavédelem emberei azonnal kiszálltak a helyszínre, homokzsákokból emelnek gátat a kiömlő bányavíz útjába, hogy tereljék el azt az élővizektől. Máramaros megye prefektusa, Anton Rohian szerint a Lápos folyó alsó szakaszát, mintegy 500 méteren érintette a katasztrófa. A szakemberek szerint az esetleges fertőzés veszélye csak a térségben lesz érezhető, nem terjed át a környező folyókra, és nem kell nemzetközi ökológiai katasztrófától tartani.

A balesetről egy betelefonáló értesítette a hatóságokat, aki észrevette, hogy a víz színe természetellenesen elszíneződött a térségben. A hatóságok mintát vettek a Láposból és a Szamosból, hogy ellenőrizzék, történt-e környezetkárosodás. A bányavíz összetétele egyelőre nem ismert, és haltetemeket nem észleltek a vizekben.

Kimaradt?