Idén is fedezi a kolozsvári önkormányzat a tanulók, diákok utazási bérletét

Idén is két vonalra szóló havi bérletben részesülnek Kolozsváron az egyetemisták, magiszteri képzésben résztvevők és doktoranduszok, erre a célra az önkormányzat 9,5 millió lejt különít el – közölte kedden Oláh Emese alpolgármester kabinetje.

A támogatásra azok a diákok jogosultak, akik nappali képzésben vesznek részt egy Kolozsváron működő, akkreditált egyetemen, és StudCarddal, ISIC Student kártyával, Euro>26 Student kártyával, OMNIPASS-szal, A Kártyával, vagy City Card Student kártyával rendelkeznek. Egyébként két vonalra szóló bérlet ára 70 lej, az összeget fele-fele arányban támogatja az önkormányzat és az egyetemek.

Idén is kapnak buszbérlet-támogatást az iskolások

Idén is támogatja a kolozsvári önkormányzat a 0-XII (esetenként XIII.) osztályos diákoknak a kolozsvári közszállítási eszközökkel való utazási költségeit. A támogatásra a diákok függetlenül attól jogosultak, hogy magán- avagy állami iskolában tanulnak. Két ingyenes bérletet kaphatnak azok a diákok, akik az iskolától távol laknak, és így indokolt az utaztatásuk. Ugyancsak két vonalra kapnak ingyenes bérletet az iskolán kívüli tevékenységet is végző diákok, például azok, akik művészeti csoportok vagy sportklubok tagjai.

Azok a diákok, akik az iskolához közel laknak, igény szerint egy vagy két vonalra kaphatnak 50%-ban ártámogatott bérlet. A levont magaviseletű vagy évismétlő diákok nem jogosultak az ingyenes bérletre, ők csak az 50%-os ártámogatásban részesülhetnek. Az ingyenes bérleteket a kolozsvári tömegközlekedési vállalat az iskolák által beszolgáltatott kéréscsomagok alapján.

A kéréscsomagnak tartalmaznia kell a szülő, esetleg a gyám által írt kérvényt is, amelyből kiderül, hogy melyik vonalra vagy vonalakra szól a bérletigénylés. Az 50%-os ártámogatásban részesülőknek a bérletkibocsátó egységekhez kell fordulniuk, a bérlet kiváltásához csak az ellenőrzőt kell felmutatni.

Közpénzből fedezik a bölcsődei gondozás oroszlánrészét 

Havi 540 lejes havi költséget állapított meg 2019-re az önkormányzat a bölcsődékben gondozott gyermek esetében. Az intézményes gyerekgondozás költségébe a szülőnek, esetleg a gyámoknak be kell szállniuk, a befizetendő napi díj a családi jövedelem összegének és a családban levő gyerekek számának függvényében változik.

A havi bruttó 700 lej feletti átlagjövedelmet összesítő egygyerekes családoknak 5,15 lejt kell kifizetniük minden bölcsődei nap után. Ha a családban több gyereket is nevelnek, akkor ez az összeg 2,57 lejre csökken. Ugyancsak 2,57 lej a napi díj azokban az egygyerekes családokban, ahol a bruttó havi átlagjövedelem nem éri el a 700 lej. A 700 lej alatti jövedelmű, többgyerekes családoknak 1,29 lejes napidíjat kell kifizetniük. Egy bölcsődében töltött nap gyerekenként összesen 25,74 lejbe kerül, a különbözet fedezése költségvetési forrásból történik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?