Rekordszámú iskolai hiányzást halmoztak fel tavaly a háromszéki diákok

A csökkenő diáklétszám ellenére aggasztóan megnőtt az iskolai hiányzások száma Háromszéken. A 2017/2018-as tanévben a Kovászna megyei tanulók megdöntötték az elmúlt hat év negatív rekordját – derült ki a tanfelügyelőség jelentéséből.

Az elmúlt tanévben összesen 1 072 966 tanórányi hiányzást gyűjtöttek össze a háromszéki diákok, ennek 57,8 százaléka, azaz 620 587 hiányzás igazolatlan volt.

Meglepő, hogy nem a felsőbb tagozatokon hiányoztak legtöbbet a diákok, hanem az elemi iskolában: a hiányzások 77,7 százalékát a kisiskolásoknál jegyezték. Őket követik a líceumok esti és látogatás nélküli oktatásán részt vevő tanulók, míg a legkevesebb hiányzást a középiskolák nappali tagozatán tanuló diákok gyűjtötték.

A jelentés rámutat, hogy miközben a 2017/2018-as tanévben csökkent a diáklétszám, növekedett a hiányzások száma, hiszen egy háromszéki diákra rekordszámú, átlagban 41 óra hiányzás jutott, az igazolatlan hiányzások száma egy tanulóra 23,7 órát tesz ki.

Mi a magyarázat?

Az aggasztó jelenség okait vizsgálva a Kovászna megyei tanfelügyelőség rámutatott: ennek részben szociális okai is vannak, mivel sok szülő beiratja ugyan gyermekét az iskolába, de nem küldi oda. Ezzel magyarázható, hogy az elemi osztályokban van a legtöbb hiányzás, ugyanis 800–1 000 olyan gyermekről tudnak, aki nem vagy ritkán jár iskolába. Ők főként a népesebb roma közösséggel rendelkező településekről – Bölön, Előpatak és Ozsdola - kerülnek ki.

A tanfelügyelőség szerint a hiányzások növekedésének másik oka, hogy az iskolákban szigorúbban követték a tanulók jelenlétét. 

A Kovászna megyei tanfelügyelőség arra kérte az iskolákat, hogy idén egyénileg figyeljenek oda minden sokat hiányzó gyerekre, keressenek személyre szabott megoldásokat, látogassanak el otthonaikba, beszéljenek szüleikkel, hogy visszacsalogassák őket az iskolába. A tanfelügyelőség másik tanácsa a jelenség orvoslására, hogy az iskolák vonzó és interaktív oktatási módszereket alkalmazzanak és szervezzenek iskolán kívüli tevékenységeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?