Másodfokú készültség a Kraszna romániai szakaszán

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délig narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést rendelt el a Kraszna folyó alsó szakaszán, a román-magyar államhatár térségében.

Az INHGA hétfőn délben kiadott figyelmeztetése szerint a Kraszna folyón a magyar határtól kevesebb mint 10 kilométerre fekvő Domahidától nyugat felé, a határig tartó szakaszon van érvényben a figyelmeztetés.arviz

Gheorghe David, Nagymajtény község polgármestere (melyhez közigazgatásilag Domahida is tartozik) az MTI-nek elmondta, Nagymajtény területén immár csökken a Kraszna vízszintje. A folyó a védőgátak között maradt, mintegy egy méterre közelítette meg a gátak tetejét. A polgármester hozzátette, nem volt szükség homokzsákos védekezésre. A községben immár a belvíz okoz nagyobb gondokat.

A vízügyi intézet a Tisza romániai vízgyűjtőjében megannyi folyón fenntartotta a sárga színű, elsőfokú figyelmeztetést. Ez a Túrra, a Kraszna Domahidán felüli szakaszára, a Fekete- és a Fehér-Körösre, valamint a bánsági Óbegára, a Berzára és a Moravicára érvényes.

Kimaradt?