Az elhanyagolt kémények miatt sok ház borul lángba

A hideg időszak beállta óta Háromszéken több mint 20 tűzesetet okoztak a hibás vagy ki nem takarított kémények, hívta fel a figyelmet Marius Tolvaj.

A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) szóvivője tájékoztatott: az elmúlt három hónapban 21 olyan lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ahol a nem megfelelően karbantartott kémény miatt borult lángba az ingatlan.

Legutóbb keddről szerdára virradó éjszaka egy bodzafordulói és egy illyefalvi tűzesethez szálltak ki a háromszéki tűzoltók. A bodzafordulói tűzoltókat a szitabodzai lakás ijedt tulajdonosa hívta, hogy a kéményből lángok csapnak ki és félő, hogy kigyullad a ház. A helyszínre érkező tűzoltók megfékezték a kémény tüzet, így a lángok szerencsére nem terjedtek át a ház többi részére.

Ugyancsak az elmúlt éjszaka egy illyefalvi lakástűzhöz riasztották a sepsiszentgyörgyi tűzoltókat. Ez esetben a kéményből kicsapó lángok a padláson terjedtek el, de sikerült megfékezni, mielőtt nagyobb károkat okoztak volna.

Marius Tolvaj rámutatott, hogy mindként esetben a nem megfelelően karbantartott kémény okozta a tüzet. A tűzoltótiszt felhívja a lakosság figyelmét, hogy a korom miatt eldugult, vagy a hibás, megrepedt kémények rendkívül nagy veszélyt jelentenek, ezért javasolt azt rendszeresen takarítani és javíttatni. 

Kimaradt?