Így tudhatja meg, mikor tűnik el az alkohol a szervezetéből

Bizonyos paramétereket kell csupán megadni, és egy applikáció kiszámolja, hogy az alkoholfogyasztástól számítva mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy szervezetünk nulla véralkoholszintet tartalmazzon. Sőt, egyensúlyérzékünket is tesztelni tudjuk. Az applikációra az adevarul.ro cikkében bukkantunk rá. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Ursus Zero la mie című telefonos applikációjának továbbfejlesztett változata hasznos lehet a sofőröknek.

Hogyan működik?

Az applikáció letöltése után először a következő adatokat kell megadnunk magunkról: nem, magasság, testsúly. Ezt követően arra kell válaszolnunk, hogy milyen típusú alkoholból mennyit fogyasztottunk: sör (5 százalékos alkoholtartalommal számol), bor (12 százalékos), tömény italok (40 százalékos).

Ha ezeket az adatokat sikeresen bevezettük, akkor az applikáció arra is kíváncsi, hogy ezt az alkoholmennyiséget mennyi idő alatt fogyasztottuk el.

Ezek alapján az algoritmus kiszámolja, hogy leghamarabb mikor ülhetünk volán mögé, mikor tűnik el teljesen az alkohol a szervezetünkből. Megjegyzi azt is: amennyiben az alkoholfogyasztás közben étkeztünk is, az eredményhez 90 percet hozzá kell adni.

Például ha egy 175 cm magas, 75 kg-s férfi este 21 és 00 óra között két félliteres sört és 3 deciliter bort fogyasztott, akkor leghamarabb hajnali 5 óra 29 perckor ajánlott autóba ülnie. Azonban mindez csak egy javaslat, hiszen minden ember szervezete másként működik.

Egy másik fülecske alatt egyensúlyérzékünket is tesztelhetjük. Ha ezen elbukunk, egy figyelmeztetőüzenetet kapunk, és felajánlja a lehetőséget, hogy tárcsázzuk az egyik barátunkat vagy hívjunk egy taxit.

A rossz hír, hogy egyelőre csak iOS készülékekre tölthető le az applikáció, ám ígéretek szerint februártól Androidon is elérhető lesz.

Romániában a törvény szigorúan bünteti az ittas vezetést. Azt a gépkocsivezetőt, akinek légalkoholszintje meghaladja a literenkénti 0,4 milligrammot (a 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációt), egy és öt év közötti börtönbüntetésre ítélhetik. Ez esetben kötelezően vért kell venni a gépkocsivezetőtől az alkoholszint pontos megállapításáért. A 0,4 milligrammos légalkoholszint alatt az ittas vezetés már csak kihágásnak minősül, amiért 21-50 büntetőpont jár, a sofőrnek pedig 180 napra bevonják a jogosítványát.

(Címlapfotó forrása: desteptarea.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?