Kiemelkedő képességű diákoknak indul tehetséggondozó központ Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön februárban, a második iskolai félévtől indul be a négy éve papíron létező tehetséggondozó központ, amely a kiemelkedő képességű gyerekek iskola utáni fejlesztésével foglalkozik, számolt be Pető Mária igazgató

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat már négy éve határozott a tehetséggondozó központ létesítéséről, amely önálló jogi személyiséggel rendelkező egységként szerepel a város iskolahálózatában, de mindeddig a helyi költségvetésből hiába biztosították volna a működéséhez szükséges finanszírozást, a tevékenységet nem sikerült beindítani mivel az oktatási minisztérium nem hagyta jóvá a működéséhez szükséges állásokat. 

Kiss Imre főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatón elmondta: most sikerült áttörést elérni, mivel a szaktárca jóváhagyott hat és fél állást, így az igazgató, titkár és könyvelő számára egy-egy negyed normát biztosítanak, illetve a pedagógusok között öt teljes tanári állás oszlik el. Ez nem azt jelenti, hogy csak ennyi tanár foglalkozik a tehetséges diákokkal, hanem több óraadó tanár közt oszlik el ez az összeg. Sztakics Éva alpolgármester rámutatott: logikátlan az az eljárás, hogy az állásokat jóvá kellett hagyja a szakminisztérium, hiszen akárcsak a bölcsődei dolgozók esetében a tehetséggondozó központ alkalmazottainak fizetését is a helyi önkormányzat biztosítja. 

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tudósklubját évek óta vezető Pető Mária fizikatanár, a tehetséggondozó központ vezetője sajtótájékoztatón elmondta: ezekben a napokban várják a tanárok jelentkezését, akiket szakmai portfólió és egy interjú alapján választanak ki. Ezt követően kezdik toborozni tehetséges VII- XII. osztályos háromszéki diákokat, akik motivációs tesztet, illetve tudás és intelligencia felmérőt kell kitöltsenek. 

A foglalkozások nem követik az iskolai tananyagot

Pető Mária hozzátette: a magyar diákokkal a Székely Mikó Kollégiumban, a román tanulókkal a Mihai Viteazul Főgimnáziumban foglalkoznak délutánonként, heti 6-10 órát. Első körben 13 csoport indítását tervezik, így lesznek matematika, fizika, robotika, kémia-biológia, informatika, magyar irodalom, román irodalom, idegen nyelv és tudomány foglalkozások, csoportonként 8-15 gyerekkel. Hangsúlyozták, hogy a tehetséggondozó központ foglalkozásai nem az iskolai tananyagot követik, hanem az adott területen zajló fejlesztésről szólnak. 

Az igazgató rámutatott, hogy rugalmasan kezelik a tehetséggondozó központ tevékenységeit, így minden évben újrahirdetik a helyeket, illetve ha túljelentkezés lesz akkor egyesek várólistára kerülhetnek. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint óriási motivációra és elköteleződésre lesz szükség mind a diákok, mind szülők és tanárok részéről is, hiszen a tanulók többsége már most is több délutáni szakkörre, foglalkozásra jár, így zsúfolt a programjuk, viszont a tehetséggondozó központ foglalkozásain való részvétel kötelező a kiválasztottak számára. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?